Gazete Vatan Logo

GSM çalışanları da dinlemeye takıldı

Eski istihbarat analisti Edward Snowden’in sızdırdığı son belgelere göre Amerikan istihbaratı, cep telefonu ağlarına sızmak için GSM operatörlerinin yüzde 70’ini izlemeye aldı.

ABD’li eski istihbarat analisti Edward Snowden, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin yeni belgeler ifşa etmeyi sürdürüyor. Snowden’in sızdırdığı son belgelere göre NSA yetkilileri, dünyadaki cep telefonu şebekelerine sızmak için GSM operatörlerinin teknik açıklarından faydalanıyor.
Ajans yürüttüğü ‘Auroragold’ adlı program kapsamında, dünya genelindeki 985 faal GSM ağının 701’ine sızmayı başardı. Telekom firmalarının iç yazışmalarına ve konuşmalarına ulaşan istihbaratçılar, bu yolla çalışanların çözüm bulmaya çalıştıkları teknik açıkları belirliyor ve bu açıklar üzerinden GSM ağına sızıyor.
NSA’nın yanı sıra İngiliz istihbarat servisinin (GCHQ) de kullandığı sistem sayesinde, GSM şirketlerinin cep telefonu konuşmalarının dinlenmesini engellemek için kullandığı şifreleme kodlarının kolaylıkla kırıldığı belirtiliyor.
Türkiye de listede
Snowden’in yayınladığı haritaya göre NSA yetkililerinin sızmadığı GSM operatörleri Kanada, Burma ve Tunus’ta. Haritaya göre, Türkiye’deki GSM çalışanlarının da yüzde 75’i dinlemeye alınmış.
Sistemin özellikle, dünyanın en büyük mobil teknoloji organizasyonu olan Dünya GSM Birliği’ne (GSMA) üye firmaları hedef aldığı vurgulanıyor.

Haberin Devamı