Gazete Vatan Logo

Flaş! O gemi serbest bırakıldı!

Karadeniz Holding iştiraklerinden Karkey'in, Nisan 2012'den bu yana Pakistan tarafından tutulan 4 gemisinden en büyüğü Karadeniz Powership Kaya Bey, Dünya Bankası'na bağlı ICSID tahkim kararıyla serbest bırakıldı

Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nin, Pakistan tarafından rehin tutulan ve daha önce bakım için Dubai limanına gitmesine izin verilen "Kaya Bey" yüzer enerji santralinin tamamen serbest bırakılması yönünde karar verdiği bildirildi.

Karadeniz Holding iştiraklerinden Karkey şirketinden yapılan yazılı açıklamada, 216 MW elektrik üretme kapasitesine sahip Kaya Bey adlı geminin iki yılı aşkın süredir Karaçi limanında rehin tutulduğu belirtilerek, konunun geçtiğimiz aylarda Dünya Bankası'na bağlı "International Centre for Settlement of Investment Disputes" (ICSID) "Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözüm Merkezi"ne taşındığı kaydedildi.

Açıklamada, ICSID tarafından daha önce alınan ara karar ile geminin, tamir ve bakım işlemleri için 16 Mayıs 2014 tarihinde Dubai limanına gitmek üzere Pakistan'dan ayrıldığı ancak tamamen serbest kalmasının gerçekleşmediği hatırlatıldı. Söz konusu merkezden, 1 Ağustos tarihinde ikinci bir karar daha çıktığı ve bu doğrultuda Kaya Bey'in serbest bırakılmasının kesin ve kalıcı olmasının teyit edilmesine hükmedildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Karadeniz Holding'in Bölge Direktörü Yasin Suudi de Pakistan'da uluslararası ihale ile kazandıkları bu proje ile büyük bir yatırım yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Tamamen Türk sermayesi ve mühendisliği ile inşa ettiğimiz gemilerimiz sözleşme yükümlülüklerini yerine getirerek Pakistan'da üretime başladı. Ancak Pakistan tarafı sözleşmedeki yükümlülüklerini gerçekleştirmedi. Enerji gemilerine ödeme yapmadıkları gibi yakıt da sağlamadı. 11 ay boyunca kendi öz kaynaklarımızla projeyi sürdürmeye çalıştık ancak ödemeler yine de yapılmayınca Mart 2012'de sözleşmeyi feshetmek durumunda kaldık. Bu arada Pakistan Federal Yüksek Mahkemesi, 2006 yılından bu yana kısa ve orta vadeli tüm enerji projelerini kapsayan karar alarak projemiz de dahil olmak üzere tüm enerji kiralama projelerini iptal etti ve gemilerimizi alıkoydu. Sorunu dostane yollarla çözmek için çok çaba sarf ettik. Ancak 2 yılı aşkın bir süredir ikisi yüzer enerji santrali olmak üzere 4 gemimiz Pakistan'da alıkonuldu. Kaya Bey serbest bırakıldı ancak bir yüzer enerji santrali olmak üzere toplam 3 gemimiz halen Pakistan'da. Dava süreci devam ediyor."

Haberin Devamı

Karkey, enerji açığı ile baş etmeye çalışan Pakistan'da, 2008 yılında açılan mobil enerji kiralama ihalelerinden birini kazanarak, 2011 yılında dört gemisini toplamda 232 MW kapasiteyle üretim yapmak üzere bu ülkeye göndermişti. Karaçi kentinin yüzde 20 elektrik ihtiyacına karşılık gelen bu proje ile üretim yapmaya başlandı. Daha sonra ise çeşitli nedenlerle ihale fesh edilmişti.

Yaşanan gelişmeler üzerine Karkey Grubu, 11 Mart 2013 tarihinde ICSID'e başvurarak gemilerin serbest bırakılmasını talep etmişti. Kaya Bey, 16 Mayıs'ta Pakistan'dan ayrılmıştı. Projede yer alan diğer üç gemi ise halen ülkede tutuluyor.

Haberin Devamı