Gazete Vatan Logo

Everest'e çıkmak artık hayal!

Himalaya eteklerindeki köylerde yaşayan Şarpalar yasta...

Everest'e çıkmak artık hayal!

Budizme inanan, kutsal kabul ettikleri Himalayaların efendileri olarak bilinen Şarpaların geçim kaynağı, dünyanın dört bir tarafından bölgeye gelen dağcılara Everest'e tırmanışta rehberlik yapmak.

Zirveye klavuz Şarpaların desteğini almaksızın çıkmak, dünyada çok az sayıda dağcı için mümkün ve bu yıl bu dağcılar dışında kalanlar için artık Everest bir hayal.

Çünkü Şarpalar, Everest'te geçen hafta yaşanan çığ faciasında 16 klavuzun hayatını kaybetmesi üzerine yas ilan ederek, nisan ayı sonunda başlayacak tırmanışlara katılmama kararı aldı.

Çığ altından çıkarılamayan 3 arkadaşları için merasim düzenleyen Şarpalar, tırmanış sezonu hazırlıklarını bırakarak köylerine dönme kararı aldı.

Geçen haftaki çığ düşmesi, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'te tırmanış tarihinin en ölümcül kazası oldu.


8 BİN METRENİN ÜZERİNDE ÖLÜM KALIM SAVAŞI

1953 yılında 8 bin 848 metrelik zirveye ilk kez ulaşan Sir Edmund Hillary ve klavuzu Tenzing Norgay'in ardından binlerce dağcı, insanın tüm sınırlarını zorladığı çetin bir sınavla zirve yolculuğuna çıktı. Özellikle 8000 metre üstünde sık sık ölüm kalım savaşlarının verildiği zorlu tırmanış sonucunda, bugüne kadar 4 binden fazla dağcı zirveye ayak bastı.