Gazete Vatan Logo

Eurovision’da Karabağ krizi

Ermenistan ve Azerbaycan bu kez de Eurovision sebebiyle karşı karşıya geldi

Ermenistan, tanıtım filminde Karabağ’daki bir anıtı kullandı. Azeriler “işgal propagandası” diyerek görüntüyü kaldırttı. Ama Ermeni sunucu canlı yayına anıtın fotoğrafıyla çıktı.

Eurovision’da şarkılara puan verilirken, müzik değerlerinden çok, ülkelerin siyasi ilişkilerinin rol oynadığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Moskova’da düzenlenen son Eurovision’a da yine siyaset damgasını vurdu.

Yarışmanın simgelerinden biri olan ülkelerin tanıtıldığı kısa filmlerin Ermenistan’a ayrılan bölümünde, başkent Erivan’daki anıtların yanısıra, Azerbaycan’la yıllardır sorunlu bölge olan Karabağ’daki bir Ermeni anıtı yer aldı.

“Biz Dağlarız” adlı anıtın, Ermeniler’in Karabağ işgalinin bir sembolü olduğunu söyleyen Azerbaycan, Rusya Dışişleri’ne başvurarak, görüntülerin kaldırılmasını istedi. Eurovision yönetimi de herhangi bir krize neden olmamak için, filmden bu sahneleri çıkardı. Ancak Ermenistan, geçen cumartesi, bir cinlik yaparak, amacına ulaşmaya çalıştı. Ermenistan’ın oylarını canlı yayında açıklayan sunucu Sirusho Harutyunyan, yayına arkasında anıtın fotoğrafını yapıştırılmış olduğu bir dosya ile çıktı. Dosyayı sık sık kaldıran ve fotoğrafı kameralara gösteren Harutyunyan, böylece “korsan yayın” yaparak, Avrupa’yı yakınlaştırmayı amaçlayan şarkı yarışmasını, siyasete kurban etti.

DOSYANIN ARKASINA YAPIŞTIRDI

Geçen yıl ülkesini Eurovision’da temsil eden Harutyunyan, anıtın fotoğrafının yapıştırıldığı dosyayı sık sık kaldırdı. Ayrıca Ermeni televizyonun sunucunun arkasına anıtın afişini yerleştirmeyi de unutmadı.

DAĞLARDAKİ ERMENİLERİ ANLATIYOR

Ermeni heykeltraş Sarkis Bağdasaryan tarafından 1967 yılında yapılan heykel, Karabağ dağlarında yaşayan Ermenileri simgeliyor. SSCB’nin yıkılmasından sonra Azerbaycan sınırları içinde kalan Karabağ, 1991’de Ermeni ordusu tarafından işgal edildi.

AZERİLER İRAN’DAKİ ANITI KULLANDI

Azerbaycan’ın tanıtım filminde İran sınırları içinde bulunan Tebriz’deki “Şairler Anıtı”nı kullandığını söyleyen Ermenistan, “Onlar da bu filmle, kendi propagandalarını yaptı” dedi. Milliyetçi Azeriler, Kuzey Azerbaycan (Bakü) ile Güney Azerbaycan’dan (Tebriz) oluşan Büyük Azerbaycan’ın asıl anayurtları olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı