Gazete Vatan Logo

Esad’ın ordusu 66 parça

Suriye’de iç savaşın başlangıcından bu yana askeri gücü her geçen gün azalan Esad rejimine destek veren yerli ve yabancı 66 milis grubu bulunuyor

Esad’ın ordusu 66 parça

Suriye’de 6 yıl önce başlayan iç savaşta ordusunun büyük bölümünü kaybeden Devlet Başkanı Beşar Esad, hala koltuğunu korumasını Rusya ve İran’ın verdiği askeri desteğin dışında, yerli ve yabancı güçlerden oluşan rejim yanlısı milis gruplarına da borçlu.

Araştırmacı gazeteci Vincent Hayek ve Cody Roche, aylar süren çalışmalarının sonucunda Suriye’de rejim saflarında savaşan milis grupların büyük bölümünü belgelemeyi başardı. Hayek ve Roche’nin araştırmasına göre Esad’ın muhaliflere ve İslamcı gruplara karşı son dönemde elde ettiği toprak kazanımlarının arkasında 66 milis grubundan aldığı desteğin de etkisi var.

Suriye’de Mart 2015 itibariyle ordu ve milis saflarında 125’er bin kişi bulunuyordu. Geçen 1 yılı aşkın süre zarfında bu iki grup arasında güç dengesinin giderek bozulduğu ve bugün rejim saflarında askerden çok milis gücünün savaştığı vurgulanıyor. Geçmiş yıllara oranla, İran ve Rusya’nın verdiği destekle daha fazla ağır silaha sahip olan rejim yanlısı milis gruplar içinde Suriyelilerin yanı sıra, Filistin, Lübnan, Irak, İran, Afganistan, Pakistan, Bahreyn ve Yemen gibi ülkelerden gelen savaşçılar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Hayek ve Roche’nin araştırmalarına göre, bahsi geçen 66 grubun yanı sıra, silah ve üye sayısı görece düşük olan onlarca rejim yanlısı grup daha bulunuyor.

4 bin militanla geri aldılar

Terör örgütü DEAŞ’ın yaklaşık 4 bin militanıyla, Mart ayında Suriye ordusunun kontrolü sağladığı antik kent Palmira çevresini yeniden ele geçirdiği belirtiliyor. Örgüt hafta sonunda Palmira’da kontrolü ele geçirdiğini açıklamıştı, ancak Rusya’nın ağır bombardımanının ardından militanların kent merkezinden çekildikleri kaydedilmişti. Yerel kaynaklar, dün Palmira’nın güneyindeki birkaç köyü ve bir petrol sahasını ele geçiren DEAŞ’ın ilerleyişinin durdurulduğunu duyurdu. Suriye ordusu ve rejim yanlısı milislerin, Palmira yakınlarındaki Bayarat Kasabası ve çevresindeki köylerden geri çekildiği belirtiliyor. DEAŞ militanlarının, çekilen ordu güçlerinin geride bıraktığı 30 tank ve 6 zırhlı taşıyıcının yanı sıra çok sayıda tanksavar füzesi ve roket de ele geçirdiği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Yüzde 98’i rejimin elinde

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, rejim güçlerinin Halep’in doğu kesiminin yüzde 98’lik bölümünde kontrolü sağladığı belirtildi. Rejim güçlerinin son olarak 2012’den bu yana muhaliflerin elinde olan El Ferdus semtini geri aldığı kaydedildi. Rus kaynakları, muhaliflerin elinde kalan bölgenin 10 kilometrekareden daha az bir yüzölçümüne sahip olduğunu vurguluyor.