Gazete Vatan Logo

Eluana öldü!

Hükümet beslenmesi durdurulan Eluana’yı kurtarmak için jet hızıyla yasa çıkarmaya çalışıyordu ama...

İTALYA'da 1992 yılında geçirdiği trafik kazası ardından komaya giren ve son 17 yılını `daimi bitkisel hayat' koşullarında geçiren 37 yaşındaki Eluana Englaro, Yargıtay kararıyla suni beslenmesinin aşamalı olarak durdurulmasının 4'üncü gününde hayata gözlerini yumdu. Eluana'nın son günlerini geçirdiği Udine'deki `La Quite Kliniği'nden yapılan açıklamaya göre, genç kadın akşam saatlerinde nefes almada güçlük yaşamaya başladı. Bu durumun krize dönüşmesini takiben talihsiz kadın kalp krizi geçirdi ve Türkiye saati ile 21.10'da hayata gözlerini yumdu. Tüm İtalya'da haber şok etkisi yaratırken, ilerleyen dakikalarda ülkedeki politik hayat çıkmaza girdi.

Türkiye saati ile 21.30 sıralarında Eluana'nın suni beslenmesinin yeniden başlatılması için hükümet tarafından hazırlanan ve acilen parlamento gündemine alınan, "Hiç kimsenin suni beslenmesi durdurulamaz, durdurulmuş olsa bile tekrar başlatılmalıdır" hükmünü içeren yasa tasarısı Senato'da ele alındı. Eluana'nın ölüm haberinin ulaşmasıyla, senatoda şok dalgası oluştu ve parlamenterler 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşu ardından, başından itibaren uygulamanın karşısında olan ve engellemek için de her yola başvuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Maurizio Sacconi, "Başımız sağolsun. Farklı fikirlerde olsak da babasının tercihini anlıyorum. Umarım Senato görüşmelere devam eder. Böylece kurban olması boşa gitme"ö diye konuştu. Daha sonra söz alan Berlusconi'nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'nden (PDL) olan Senato Başkan Vekili Gaetano Quagliariello ise, "Bu günler içinde herkes politik karar aldı. Eluana ölmedi, öldürüldü" diye konuştu.

Quagliariello'nun sözleri Senato'yu karıştırdı. Demokratik Parti Grup Başkanı Anna Finocchiaro konuşma yaparak, "Eluana'nın ölümü üzerinden Politik çakallık yapılıyor" diyerek, Quagliariello'nun sözlerini eleştirdi. Daha sonra Senato karıştı. Karşılıklı atışmalar kontrol altında alınamadı. Gruplardan bazı milletvekilleri kaba kuvvete başvurdu. Parlamenterlerin yumruklarını konuşturması üzerine toplantıya bir süre ara verildi. Ara sırasında Başbakan Silvio Berlusconi, "Derin bir acı hissediyorum. Çok büyük bir üzüntü yaşıyorum. Çünkü Eluana'nın hayatını korumak mümkün olmadı" ifadesini kullandığı yazılı bir açıklamada bulundu.

NAPOLİTANO HEDEF ALINDI
Ara ardından yeniden toplanan Senato'da, Özgürlükçü Halk Partisi'nden Senato Başkanı Maurizio Gasparri açılış konuşmasını yaptı. Gasparri'nin, "Bu, İtalyan yasalarına uymayan, bir ötenazidir. Bu hikaye üzerinde her zaman atılmayan imzanın ağırlığı olacak" diyerek, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun hükümetin hazırladığı kararnameyi onaylamayacağını açıklamasına atıfta bulundu. Gasparri'nin ardından aynı partiden Temsilciler Meclisi Başkanı olan Gianfranco Fini'nin, "Gasparri sorumsuzluk yapıyor. Çenesini kapatmayı ve ülkenin en yüksekteki otoritesine saygı duymayı öğrenmeli" sözleri, politika kulislerinde soğuk duş etkisi yarattı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano yaptığı açıklamada, "Bu uzun ve trajedik hikayenin sonucunun önünde, sadece sükunet ile ailenin ve zavallı Eluana'nın yanında olanların acısını paylaşmak gerekir" diye konuştu. Tüm açıklamaların gölgesinde devam eden toplantıdan, iki hafta içinde biyolojik vasiyet hakkındaki yasanın çıkartılması karara bağlandı.

ROMA, ÖLÜMÜ `İDAM' İLAN ETTİ
Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno yaptığı açıklamada, Roma'nın simgesi olan Colesseo'nun ışıklarının gece boyunca açık bırakılacağını belirtti. Böylece Alemanno Eluana'nın ölümünü `idam' olarak değerlendirmiş oldu. Çünkü geleneksel olarak Colesseo'nun ışıkları sadece dünyanın her hangi bir yerinde idam gerçekleştirildiğinde, öldürülen kişinin anısına bir gece boyunca açık bırakılıyor. Bu arada avukat Carlo Taormina Roma Başsavcılığına başvurarak, "Eluana'yı öldürmek istediler ve öldürdüler" diyerek, soruşturma başlatılması ve `tasarlayarak adam öldürme' gerekçesiyle ilgililer hakkında dava açılması isteminde bulundu.

Papalık Sağlık Çalışanları Kurulu Başkanı Kardinal Javier Lozano Barragan yayınladığı taziye mesajında, "Eluana için duacıyız. Kendisini tanrının merhametine emanet ediyoruz. Tanrıdan Eluana'ya bunu yapanlar için de af diliyoruz" diye konuştu. Barragan ayrıca, "Öncelikle ölüm sebebi ortaya çıkartılmalı. Suni beslenmesin kesilmesinden mi, farklı nedenlerden mi kaynaklandığı anlaşılmalı" dedi. Vatikan'da azizleri belirleyen komisyonun başkanı olan Kardinal Saraiva Martins ise, "Bu bir cinayettir" diye konuştu.

Senato'daki gerginliğin benzeri, Eluana'nın son günlerini geçirdiği ve hayatını kaybettiği Udine'deki La Quite Kliniği önünde yaşandı. Eluana'nın bu kliniğe sevk edilmesiyle orada kamp kuran uygulama karşıtları, ölüm haberinin duyulmasıyla kısa süreli şok yaşadı, Daha sonra, `Katiller', `Eluana ölmedi öldürüldü' diye slogan atan grupla, karşıt görüştekiler arasında sataşmalar oldu. Ortamın gerilmesi üzerine polisler iki grup arasına girerek, gerginliğin artmasını önledi. Udine Savcısı Antonio Biancardi'nin kliniğe gelmasi ardından güvenlik güçlerinin sayıları arttırıldı.

OTOPSİ YAPILACAK
Eluana'yı yıllardır takip eden Nevroloji Uzmanı Carlo Alberto Defanti, "Eluana birden bire öldü. Böyle bir durumu beklemiyorduk. Beklenmedik bir kriz geçirdi. Krizin nedenini, kurallar gereği yapılması zorunlu olan otopsi bize gösterecek" diye konuştu. Böylece Eluana'ya otopsi yapılacağını da ilan etmiş oldu. Bu arada La Quite Kliniği'nden yapılan açıklamada, Eluana'nın aniden nefes almada güçlük yaşamaya başladığı, bu durumun krize dönüşmesini takiben talihsiz kadının kalp krizi geçirerek, saat 21.10'da yaşama gözlerini yumduğu bildirildi.

Eluana'nın babası Beppino Englaro, kızının ölüm haberini telefonla öğrendi. Kızının ölümünün bu kadar erken olmasını beklemeyen baba, kendisini yasal vasilikten atma yönünde açılan dava kapsamında, istenen belgeleri sunmak üzere Lecco'da bulunuyordu. Anestezi Uzmanı Amato De Monte telefonla arayarak, acı haberi verdi. Beppino Englaro haberi aldıktan sonra sadece, "Evet, Eluana bizi terketti. Şimdi sadece yalnız kalmak istiyorum. Herşeyi tek başıma yaptım. Bugüne kadar ulaştım. Tek başıma bitirmek istiyorum. Benim hakkımda endişelenmeyin. Sadece yalnız kalmak ve kimseyle görüşmemek istiyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı