Gazete Vatan Logo

Dünyanın sonunu bunlar getirecek

İngiliz The Times gazetesi Nobel ödüllü 50 bilim insanından, insanlığın sonunu getirebilecek en büyük tehditleri sıralamalarını istedi. Nüfus artışı ve nükleer savaş gibi faktörlerin bulunduğu listede ABD lideri Trump’ın da adının yer alması dikkati çekti

Dünyanın sonunu bunlar getirecek

Bugüne kadar, fizik, kimya, psikoloji, tıp ve ekonomi dallarında Nobel ödülüne layık görülen 50 bilim insanı, İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Times için, ‘insanlığın sonunu getirebilecek 10 tehdit’ başlıklı bir liste hazırladı:

1) Nüfus artışı çevre kirliliği %34

Dünya nüfusunun 2100 yılına kadar 11.2 milyara ulaşması bekleniyor. Bu arada uzmanlar, iklim değişikliğinin de büyük çevresel felaketlere yol açacağı görüşünde birleşiyor.

2) Nükleer savaş %23

Rusya ile ABD arasında yaşanacak olası bir nükleer savaşın insanlığın sonunu getirebileceği, hâlâ yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. Kuzey Kore’nin de bulunduğu bölgede büyük tahribata yol açabileceği düşünülüyor.

3) Bulaşıcı hastalık ilaç direnci %8

Uzmanlar, bulaşıcı bir hastalık salgınının günümüzde çok daha hızlı şekilde dünyaya yayılabileceği görüşünde. 14. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan veba salgınının, kıta nüfusunun yüzde 30 ila 60’ını ortadan kaldırdığı tahmin ediliyor.

4) Bencillik, namuzsuzluk insanlığın azalması %8

Günümüzde insanların birbirine karşı artan tahammülsüzlükleri, ırkçılık gibi faktörlerin, toplu ölümlere yol açabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

5) Trump gibi liderler %6

Bilim insanları, ABD lideri Donald Trump gibi popülist liderlerin sayısında görülen artışın, insanlığa yönelik tehditlere karşı gerekli önlemleri alacak iktidarların aynı hızla azalmasına yol açtığı yorumunda bulunuyor.

6) Yapay zeka %4

Aralarında Stephen Hawking ve Elon Musk gibi ünlü isimlerin de bulunduğu bir çok bilim insanı, ‘akıllı’ robotların gelecekte insanlığı ortadan kaldırabileceği uyarısında bulunuyor.

7) Eşitsizlik %4

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin insanlarda yarattığı mutsuzluğun, yakın gelecekte kaos ve savaşa varabilecek çatışmalara yol açabileceği öne sürülüyor.

8) Köktencilik ve terörizm %6

DEAŞ gibi terör örgütlerinin kitle imha silahlarıyla gerçekleştireceği saldırıların, insanlık için büyük tehdit oluşturabileceği öngörülüyor.

9) Cehalet ve gerçeğin çarpıtılması %6

Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan ‘yalan haberlerin’ toplumları manipüle etme olasılığı son derece yüksek görülüyor.

Haberin Devamı

10) Facebook (yüzde 2) %2

Mark Zuckerbeg’in kurduğu sosyal iletişim sitesinde depolanan kişisel bilgilerin miktarı ve içeriği, bilim insanlarını endişelendiriyor. Uzmanlar, sitedeki bilgilerin gelecekte kullanıcılarına karşı kullanılmasının büyük sorunlara yol açabileceğini düşünüyor.