Gazete Vatan Logo

Çin ordusu harekete geçti > Çin ordusu kaç kişi, ne kadar güçlü? Çin Halk Ordusu envanteri, sayısı, gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Harekat Komutanlığı, Perşembe günü saat 07.45'ten itibaren Taiwan adası çevresinde ortak askeri tatbikatlar başlattı. Peki, Çin ordusu kaç kişi, ne kadar güçlü? Çin Halk Ordusu envanteri, sayısı, gücü

Çin ordusu harekete geçti > Çin ordusu kaç kişi, ne kadar güçlü? Çin Halk Ordusu envanteri, sayısı, gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu bu sabah yerel saatle 07.45'te harekete geçti, savaş gemileri denize açılırken jetler de kalkış yaptı. Ordu, ada çevresinde bu sabah başlattığı tatbikatı ayrılıkçılara karşı güçlü bir 'cezalandırma' olarak adlandırdı.

Tatbikatlar Taiwan Boğazı, Taiwan Adası'nın kuzeyi, güneyi ve doğusu ile Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adalarının çevresindeki bölgelerde yürütülüyor.

Doğu Harekat Komutanlığı Sözcüsü Li Xi, komutanlığa bağlı ordu, donanma, hava ve roket kuvvetlerini içeren askeri birimlerin Perşembe gününden Cuma gününe kadar Joint Sword-2024A kod adlı ortak tatbikatı gerçekleştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Tatbikatların ortak deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, kapsamlı savaş alanı kontrolünün ortaklaşa ele geçirilmesi ve kilit hedeflere ortaklaşa nokta atışına odaklandığını belirten Li, tatbikatların ayrıca Taiwan adası çevresindeki bölgeleri kuşatan gemi ve uçakların devriye gezmesini ve komuta kuvvetlerinin gerçek muharebe yeteneklerini test etmek amacıyla ada grubunun içinde ve dışındaki entegre operasyonları içerdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Sözcü, tatbikatların aynı zamanda "Taiwan'ın bağımsızlığından" yana olan güçlerin ayrılıkçı eylemlerine karşı güçlü bir ceza ve dış güçlerin müdahale ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin Halk Kurtuluş Ordusu, 23-24 Mayıs tarihleri arasında Tayvan adası çevresinde askeri tatbikat gerçekleştirmek üzere ordu, donanma, hava kuvvetleri, roket kuvvetleri ve diğer kuvvetlerini organize etti. Tatbikat, ortak deniz ve hava muharebe hazırlık devriyeleri, kapsamlı savaş alanı kontrolünün ele geçirilmesi ve kilit hedeflere hassas saldırı gibi konulara odaklandı. Gemiler ve uçaklar Tayvan adası yakınlarındaki muharebe devriyelerine katıldı. Bu aynı zamanda ‘bağımsızlık’ isteyen ‘Tayvan bağımsızlığı’ ayrılıkçı güçleri provokasyonlarına karşı ciddi bir uyarıdır” denildi.

“ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ AMA HAZIRIZ”

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in tatbikat kararını kınadıklarını belirterek, “Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye atan askeri tatbikat duyurusunu kınıyoruz. Sağlam bir irade ve itidal ile hazırız. Çatışma istemiyoruz, ancak çatışmadan da kaçınmayacağız. Ulusal güvenliğimizi koruyacak özgüvene sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

ÇİN ORDUSU KAÇ KİŞİ, NE KADAR GÜÇLÜ?

Çin, iki milyondan fazla aktif asker ve 510 bin yedek askeriyle aktif görevdeki askeri personel açısından dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerine sahip.

ÇHKO, dünyanın en büyük askeri gücüdür (paramiliter veya yedek kuvvetler hariç) ve dünyanın ikinci en büyük savunma bütçesine sahiptir. Çin'in askeri harcamaları 2023 yılında 296 milyar ABD doları olup, dünyadaki savunma harcamalarının yüzde 12'sini oluşturmaktadır.