Gazete Vatan Logo

Çin füzeyle uydu vurdu!

Antibalistik füze fırlatan Çin, yeryüzünden 865 kilometre yükseklikteki eski bir uyduyu vurdu. Füze denemesi dünyayı ayağa kaldırdı. Aynı yükseklikte 150 casus uydusu olan ABD, Pekin yönetimini kınadı

Çin, dünyada savunma doktrinlerinin tamamen değişmesine yol açacak bir füze denemesi gerçekleştirdi. Çin Ordusu, KT-2 tipi antibalistik bir füze fırlatarak, dünya yörüngesinde bulunan eski bir meteoroloji uydusunu vurmayı başardı. Çin’in yeryüzünden 865 kilometre yükseklikteki uyduyu yok etmesi ABD, İngiltere, Kanada ve Japonya’yı alarma geçirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’i kınayarak, “Bu deneme uzayın sivil amaçlar için kullanılması ilkesine uymuyor. Çin derhal bu denemelere son versin” çağrısı yaptı. Dünya yörüngesinde 150’den fazla casus uydusu bulunan ABD, Çin’i uzay çalışmalarını tehlikeye atmakla suçlayarak, “Meteoroloji uydusu 40 bin parçaya ayrıldı. Bu parçalar en az 10 yıl boyunca yörüngede kalarak, diğer uzay araçları için tehlike yaratacak” açıklamasını yaptı.

YILDIZ SAVAŞLARI BAŞLIYOR
Çin Savunma Bakanlığı endişelerin yersiz olduğunu ifade ederek, “Uzay programımız barışçıldır” mesajını verdi. İngiliz The Telegraph gazetesi ise “Pekin’in uzaydaki bir uyduyu yok etmek için balistik füze kullanması, Çin ile Batı dünyası arasında gelecekte bir ’yıldız savaşları’ çıkması ihtimalini doğurdu. Bu, Çin’in ekonomik gücünün yanısıra askeri gücünü kullanmak arzusunun da olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.

Savunma için 35 milyar $
* Çin yıllık savunma bütçesini yüzde 15 artırarak 35 milyar dolara çıkardı.

* ABD ve Rusya’dan sonra Çin, uzaya insan gönderen 3’üncü ülke... Çin’in 16 casus uydusu olduğu sanılıyor.

* Çin, 2.7 milyon askeriyle dünyanın en büyük ordusuna sahip... Ülkenin 36 adet nükleer başlıklı füzesi bulunuyor.

Haberin Devamı