Gazete Vatan Logo

‘Cihatçı John’un adamı Belçika’da

Paris bombacısı Salih Abdeslam’ın ardından, ‘Cihatçı John’a bağlı bir IŞİD üyesinin de İngiltere’den başkent Brüksel’e kaçtığı bilgisi Belçika polisini alarma geçirdi.

‘Cihatçı John’un adamı Belçika’da

Fransa’nın başkenti Paris’i kana bulayan saldırıların sorumlularından Salih Abdeslam’ın başkent Brüksel’de görülmesinin ardından kentte ‘kırmızı alarm’ veren Belçika polisinin, Salih’in yanı sıra, İngiltere’den kente geldiği belirlenen başka bir Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesini daha aradığı ortaya çıktı.

Paris bombacılarıyla bağlantısı olduğu söylenen C. F. adlı terör zanlısının, geçtiğimiz haftalarda ABD’nin Suriye’nin Rakka kentinde düzenlediği hava saldırısında öldüğü düşünülen IŞİD’in İngiliz kökenli infazcısı ‘Cihatçı John’ lakaplı Muhammed Emwazi’nin hücresine bağlı olduğu belirtiliyor.


Askerin sokağa indiği Brüksel’de tatil yapan yabancı turistler, güvenlik güçleriyle hatıra fotoğrafı çektiriyor.

İngiliz polisinin 6 yıldır terör bağlantısı nedeniyle takip altında tuttuğu zanlının geçtiğimiz Ocak ayında izleme listesinden çıkarıldığını kaydeden İngiliz basını, C. F.’nin Şubat’ta bir kamyonetin arkasında Belçika’ya kaçmayı başardığını yazdı. Zanlının Brüksel’de sahte bir İngiliz pasaportu temin etmeye çalıştığını belirleyen güvenlik yetkilileri, halen kayıp olan C. F.’nin yakalanması için çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Onlarca şüpheli

Belçika yetkilileri, ‘alarm durumunun’ sadece Salih’le alakalı olmadığını, Paris’tekine benzer saldırılar düzenleyebilecek yaklaşık 10 şüphelinin yakalanması için operasyonlar yürütüldüğünü açıkladı. İngiliz basını, arananlar arasında C. F.’nin de bulunduğunu vurguladı.



Suriye’ye kaçmak istiyor

Paris saldırılarının ardından Brüksel’e kaçan Salih Abdeslam’ın arkadaşlarıyla internet üzerinden iletişim kurduğu açıklandı. Halen başkentte saklandığı düşünülen Salih’in Suriye’de IŞİD kontrolünde bulunan bölgeye kaçmanın yollarını aradığı söyleniyor. Yakınları bombacının, ‘peşindeki Avrupa makamlarıyla, kendisini izleyen ve üzerindeki bombayı patlatmadığı için öfkeli olan IŞİD yöneticileri arasında kaldığını’ düşünüyor.

Brüksel’de OHAL bugün de sürecek

Belçika’da Cihatçı John’a bağlı bir IŞİD üyesinin İngiltere’den başkent Brüksel’e kaçtığı bilgisinin gelmesiyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması bugün de sürecek. Başkent Brüksel’de, Paris saldırılarına benzer bir saldırı olma ihtimaliyle başlatılan OHAL uygulamaları sırasında futbol maçları bile iptal edilmiş, polis ve asker, en üst seviyede alarma geçmişti.

Haberin Devamı

Vatikan’da sıkı güvenlik

Paris saldırılarının ardından Avrupa başkentlerinde güvenlik önlemlerinin sıkı tutulmasına devam ediliyor. Dün Papa Françesko’nun yönettiği pazar ayinini izlemek için Vatikan’a gelenler, polisin yoğun aramalarının ardından Aziz Petrus Meydanı’na sokuldu.

Ambulans paniği

Belçika polisi, 6 Pakistan kökenli İngiliz vatandaşının kullandığı belirlenen 3 eski ambulansa, Brüksel yakınlarında operasyon düzenledi. Salih Abdeslam’ın kullandığı belirtilen bir benzin istasyonunun otoparkında park halinde olan araçlara baskın düzenleyen polis, 6 İngiliz’i gözaltına aldı. Araçlardan kıyafet ve yiyecek çıktığını belirten polis, zanlıların Suriye’ye IŞİD saflarına katılmak için gitme hazırlığında olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Ambulansların olası bombalı saldırılarda kullanılmasının da muhtemel olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

‘70 militan Almanya’da’

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Suriye ve Irak’a giderek radikal gruplara katılan 760 kişinin yaklaşık üçte birinin ülkeye geri döndüğünü, bunlardan 70’inin askeri eğitim aldığını ya da çatışmalara katıldığını söyledi. De Maiziere, Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Paris’teki saldırıların ardından, Almanya için de güvenlik riskinin sürdüğüne işaret etti.

Bir saatte 400 arama

Brüksel’de dün de devam eden ‘kırmızı alarm’ durumu, halkı endişeye sürükledi. Yerel yöneticilerin açtığı acil yardım hattına her saat ortalama 400 telefon geldiği belirtiliyor. Kent sakinlerinin olağanüstü durumun ne zaman kalkacağından, markete gidip gidemeyeceklerine kadar her türlü konuda bilgi almak istediği vurgulanıyor.

Türk oteline operasyon

Fransa’nın Lyon kentine yakın Saint Pierre de Chandieu yerleşim bölgesinde bulunan Türklere ait bir otele cumartesi günü 100 kadar jandarma ile baskın düzenlendi. Paris saldırılarıyla bağlantılı güvenlik operasyonları çerçevesinde gerçekleştirildiği ifade edilen baskında, emniyet güçlerinin silah aradıkları, hiç bir şey bulamadıkları ve kırdıkları kapıların tamir masraflarının Lyon Valiliği’nce karşılanacağını söyledikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Adının gizli tutulmasını isteyen otel sahibi F. D., Fransa’da yaşanan terör olaylarından sonra Müslümanlara yönelik baskıların daha da arttığını söyledi.

Solistin ceketi altında saklandı

Paris’te en fazla can kaybının yaşandığı Bataclan Konser Salonu’nda saldırı sırasında sahnede olan Eagles of Death Metal grubunun elemanları olaydan sonra ilk kez konuştu. Grubun solisti ve gitaristi Jesse Hughes, “Bazı insanlar ölü taklidi yaparak kurtulmaya çalışıyorlardı. Katiller soyunma odamıza girdi. Soyunma odasındaki herkes öldü, sadece bir çocuk benim ceketimin altına saklanarak kurtuldu” dedi. Hughes, ölü sayısının yüksek olmasında, arkadaşlarını bırakmak istemeyen seyircilerin gerida kalmasının etkili olduğunu söyledi.