Gazete Vatan Logo

Brexit depremi

İngiltere’nin Başbakan May’in AB’den çıkış sürecinde Brüksel’e karşı takındığı ‘yumuşak’ tutumu eleştiren Brexit Bakanı David Davis ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson görevlerinden istifa etti

Brexit depremi

Avrupa Birliği ile İngiltere arasında devam eden üyelikten çıkış (Brexit) süreci, İngiliz hükümetinde krize neden oldu. Dün ilk olarak Başbakan Theresa May’in politikalarını ağır bir dille eleştiren Brexit Bakanı David Davis görevinden istifa etti.

Cuma günü yapılan kabine toplantısının ardından gelen ‘Brexit sonrası AB ile ilişkilerde ortak bir planda anlaşıldığı’ açıklamasına karşın Bakan Davis’in istifası hükümette çatlağa neden oldu. Cuma günü yaşanan tartışmalarda bazı kabine üyelerinin Başbakan May’in planını ‘yumuşak’ buldukları öne sürülmüştü. Ancak May’in sunduğu plana en sert tepki Bakan Davis’den geldi.

Toplantıda AB ile serbest ticaret bölgesi yaratılmasını da içeren bir plan sunan Başbakan May’e tepki gösteren Davis, izlenen siyasetin ülkenin ortak pazar ve gümrük birliğinden ayrılma ihtimalini azalttığını öne sürdü. Davis mektupla istifa ederken yardımcıları Steve Baker ve Suella Braverman da görevlerinden ayrıldı.

İkinci darbe

Davis’in istifasından saatler sonra bu kez de Brexit’in ateşli savunucularından Dışişleri Bakanı Boris Johnson görevinden ayrıldı. Johnson’ın Brexit sürecinde Brüksel’e karşı daha sert bir tavır takınılmasından yana olduğu biliniyordu. İngiliz basını, May’i kabine değişikliğine zorlayan istifaların artabileceği yorumunu yapmıştı.

Haberin Devamı