Gazete Vatan Logo

Biz yakalıyoruz onlar bırakıyor

Fransa’daki kilise saldırısını düzenleyenlerden Adil Kermiçe’nin de, Paris ve Brüksel bombacıları gibi, Türk makamların, Suriye’ye gitmeye çalışırken yakalayıp ülkelerine teslim ettiği zanlılardan biri olduğu ortaya çıktı.

Biz yakalıyoruz onlar bırakıyor

Önceki gün Fransa’nın Rouen kenti yakınlarındaki Saint Etienne du Rouvray Kasabası’nda kilise basarak bir kişiyi öldüren, bir kişiyi de ağır yaralayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinden Adil Kermiçe’nin, geçtiğimiz yıl Türk yetkililerce Suriye’ye geçmeye çalışırken yakalanarak Fransa’da iade edildiği ortaya çıktı. 19 yaşındaki cezayir asıllı Kermiçe’nin, Mart 2015’te kardeşinin pasaportunu kullanarak Almanya üzerinden Suriye’ye gitmeye çalışırken yakalandığı belirlendi. Ailesine teslim edilen Kermiçe’nin bir ay sonra evden kaçtığı, ardından Mayıs ayında da Türkiye’de yakalandığı belirtiliyor. Ankara’nın Fransa’ya iade ettiği Kermiçe’nin birkaç ay hapis tutulduğu, daha sonra elektronik kelepçe takılarak serbest bırakıldığı kaydedildi. Kermiçe ile birlikte rahip Jacques Hamel’in başını kesen ikinci saldırgan Malik P.’nin de Suriye’ye gitmeye çalıştığı ifade edildi.

‘Tehdit değil’

Türk makamlar, bugüne kadar aralarında Paris ve Brüksel saldırılarını düzenleyen isimlerin de bulunduğu Avrupa kökenli pek çok IŞİD üyesini, Suriye’ye girmeye çalışırken yakalayıp ülkelerine iade etmişti. Ancak Avrupalı güvenlik yetkilileri, her seferinde ‘güvenlik tehdidi’ oluşturmadıkları gerekçesiyle bu kişileri serbest bırakmıştı:

Haberin Devamı

-Salih Abdeslam: 13 Kasım 2015’te başkent Paris’i kana bulayan IŞİD saldırılarına katılan Abdeslam’ın bu yıl Türkiye’den Suriye’ye geçmek isterken yakalanarak Belçika’ya iade edildiği ortaya çıkmıştı.

-Abdülhamid Abayud: Paris eylemlerinin planlayıcısı olan Belçika vatandaşı Abdülhamid Abayud’un saldırı hazırlığında olduğu bilgisi Ankara’dan çıkmıştı. Türk yetkililer Abayud’un Fransa, İspanya, Hollanda ve İngiltere’de eylem hazırlığı yaptığı konusunda bilgilendirmişti.

-Ömer İsmail Mustafai: Türk yetkililer, Paris bombacılarından Mustafai’nin eylem hazırlığında olduğu konusunda Fransa’yı 2014 Aralık ve 2015 Haziran’da uyarmıştı.

-İbrahim el Bakraoui: 22 Mart 2016 başkent Brüksel’deki metro saldırısını düzenleyen El Bakraoui, Temmuz 2015’te Gaziantep’te gözaltına alınarak Belçika’ya iade edilmişti, ancak yerel yetkililer tarafından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

-Halid el Bakraoui: Türk makamları, İbrahim el Bakraoui’nin kardeşi olan Halid’in, Kasım 2015’te Türkiye’ye geldiğini tespit etmiş, ardından Belçika’yı IŞİD üyesinin eylem hazırlığında olduğu konusunda uyarmıştı.

Arkadaşlarına söylemiş

Yakın çevresi, son dönemde hızla radikalleşen 19 yaşındaki Kermiçe’nin sürekli Müslümanlıkla ilgili konuştuğunu söylüyor. Okul arkadaşlarından birisi, “Bana bir gün bir kiliseye baskın yapacağını söylemişti, ama ona inanmamıştım” dedi.

Diz çöktürüp öldürdüler

Kilise baskını sırasında rehin alınanların verdiği ifadelere göre saldırganlar, rahip Hamel’i sunağın önünde zorla diz çöktürdü, daha sonra da yaşlı din adamının başını ekmek bıçağıyla kesti. Kermiçe’nin infazı zorla rehinelerden birisine cep telefonuyla kaydettirdiği belirtiliyor.

Orduya yazılıyor

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin lideri Marine Le Pen’in yeğeni olan milletvekili Marion-Marechel Le Pen, Rouen’deki kilise saldırısının ardından, IŞİD’in gelecekteki benzer saldırılarına karşı ülkesini savunmak için ordunun ihtiyat birliklerine yazılacağını açıkladı. Le Pen, Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Fransa’nın içinde bulunduğu tehdit karşısında orduya yazılmaya karar verdim” diye yazdı. Genç vatanseverleri de aynı şekilde hareket etmeye çağıran Le Pen, Fransız ordusunun mevcut tehditler karşısında ‘etkisiz’ kaldığını vurguladı. 26 yaşındaki siyasetçi, son röportajında “Ya bir İslamcılığı öldüreceğiz ya da onlar bizi defalarca öldürecek” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı