Gazete Vatan Logo

‘Biz bile buna inanamıyoruz’

Hafta sonunda sandık başına gitmeye hazırlanan İzlanda’da 4 yıl önce kurulan ‘Korsanlar’ partisi seçimin favorisi olarak gösteriliyor. Partinin bu başarısına yöneticileri bile inanamıyor.

‘Biz bile buna inanamıyoruz’

İzlanda’da 4 yıl önce bir grup anarşist, aktivist ve hacker tarafından kurulan Korsanlar (Pirates) partisi, önümüzdeki cumartesi günü düzenlenecek genel seçimlerde ülkenin bir sonraki hükümetini kurabilir.

Partinin kurucusu Brigitta Jonsdottir, siyasi arenada 4 yıl içinde geldikleri noktaya üyelerinin bile inanmakta güçlük çektiğini söylüyor. 49 yaşındaki eski Wikileaks aktivisti, hem sağ hem de sol görüşün en iyi yönlerini alarak kurdukları radikal hareketin ulaştığı noktada, Batı demokrasisi için yeni bir başlangıç olarak yorumlanabileceğini vurguladı.

‘Değişim şart’

Jonsdottir, Washington Post gazetesine verdiği röportajda, “İnsanlar gerçek değişiklikler istiyor, onlar sistemi değiştirmek zorunda olduğumuzu, yasa koyma kurallarını modernize etmemiz gerektiğini anlıyor” diye konuştu.

2008’de ülkenin yaşadığı büyük ekonomik krizin ardından yönetime oluşan tepki, ‘Panama Belgeleri’nde iktidardakilerin yolsuzluklarına ilişkin kayıtların çıkmasının ardından daha da büyümüştü. Siyasi analistler, yaşanan gelişmeler ışığında İzlandalı seçmenlerin alternatif siyasi oluşumlara yönelmesinin doğal olduğu yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı

Kıl payı öndeler

Korsanlar Partisi’nin yöneticileri, parti politikalarını belirlerken, taraftarları arasında internet anketleri yapıyor. Yetkililer, bu yolla daha tabana hitap eden politikalar belirleyebildiklerini vurguluyor. İzlanda Üniversitesi’nin yaptığı son ankete göre halkın yüzde 22.6’sı seçimlerde Korsanlar’ı destekleyeceğini söylüyor. Bir önceki seçimlerin galibi merkez sağcı Bağımsızlık Partisi ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor.