Gazete Vatan Logo

Belarus savaşa katıldı mı, Belarus AB üyesi mi? Belarus ordusu (askeri gücü)!

Kırım Köprüsü ve Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yapılan saldırılar, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimi tırmandırdı. Peki, Belarus savaşa katıldı mı, Belarus AB üyesi mi? Belarus ordusu, askeri gücü…

Belarus savaşa katıldı mı, Belarus AB üyesi mi? Belarus ordusu (askeri gücü)!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşanan patlamalar sonrası Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko yaptığı açıklamada Rusya ile ortak bir bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşma sağladıklarını duyurdu.

BELARUS SAVAŞA KATILDI MI?

Rusya'nın Kiev'e kuzeyden baskı kurmak için Belarus’u savaşa katmaya çalıştığı iddiaları hala tartışma konusuyken bu sabah Belarus'un resmen savaşa katılabileceği söylentileri ortalığı karıştırdı.

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ülkesinin artan gerilime cevap olarak Rusya ile ortak askeri güç konuşlandıracağını duyurdu. Belarus’un savaşa katılma kararının bugün gerçekleştirecek güvenlik zirvesiyle netleşmesi bekleniyor.  

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko, bu sabah Kiev'e yapılan saldırı sonrası yaptığı açıklamada Ukrayna'yı Belarus'a saldırı hazırlığı yapmakla suçladı  "Birlik Devletleri'nin, Batı sınırlarında ağırlaşan koşullar nedeniyle Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti olarak ortak bölgesel güç konuşlandırma konusunda anlaştık. Tehditlerin seviyesi üst seviyeye ulaşırsa birlik devletlerinin güçlerini kullanmaya başlayacağız. Bu oluşumun öncüsü her zaman söylediğim gibi Belarus Silahlı Kuvvetleri'dir. Bu oluşumun hazırlıkları 2 gündür sürdürülüyor" dedi.

Haberin Devamı

Lukashenko açıklamasında "Şunu anlamanızı istiyorum, barış istiyorsanız her zaman savaşa hazır olmanız gerekir. Bizi kavgaya sürüklemeye çalışanlara karşı her zaman planımız olmalı" ifadelerini kullandı.

Batı medyasının geniş yer ayırdığı iddiaya göre, Belaruslu liderin bugün yapacağı güvenlik toplantısında savaşa katılıp katılmayacağına karar vermesi bekleniyor.

BÜYÜKELÇİYİ ÇAĞIRDILAR, NOTA VERİLDİ

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun geçtiğimiz günlerde güvenlik konularında hükümet ve savunma bakanlığı temsilcileriyle toplantı yaptığı esnada Ukrayna'nın Belarus'a saldıracağı yönünde istihbarat aldıklarını açıklamasının ardından Ukrayna sınırına 15 bin asker göndermişti.

Belarus’ta görevli Ukrayna Büyükelçisi İgor Kizima önceki akşam Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak kendisine, “Ukrayna, Belarus’a saldırmaya hazırlanıyor. Bu girişimlere en sert yanıt verilecek” notası verildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Büyükelçi Kizim'e diplomatik nota verildiği aktarılarak, "8 Ekim akşamı, Ukrayna'nın Minsk Büyülekçisi İgor Kizim, diplomatik nota verilmesi doğrultusunda Belarus Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı" denildi. Bu açıklamanın ardından Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoly Glaz, Ukraynalı büyükelçiye diplomatik nota verildiğini doğrulayarak "Kendisi, Belarus Dışişleri Bakanlığı'na çağırılarak ilgili nota verildi" ifadelerini kullanıldı.

BELARUS AB ÜYESİ Mİ?

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Hırvatistan’dır. 

BELARUS ASKERİ GÜÇ NE?

Toprak büyüklüğü olarak 207.600 kilometrekarelik bir alana sahip olup 9.527.543 kişilik nüfusu ile dünyanın en kalabalık 86. ülkesidir. Belarus petrol konusunda dışa bağımlı bir ülke konumundadır. Savunma bütçesine ayırdığı 623.702.800 dolarlık bütçe ile dünyanın en büyük 92. savunma bütçesine sahiptir.

Haberin Devamı

Dünyanın en güçlü 41. ordusuna sahiptir.