Gazete Vatan Logo

Ayranı yok içmeye...

Yunan kamuoyu, IMF’ye olan borcunun 450 milyon Euro’luk taksidini ödemekte güçlük çeken Başbakan Çipras’ın Lockheed Martin’le 500 milyon Euro’luk uçak anlaşması imzalamasına ateş püskürüyor.

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşan Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras’ın imza attığı bir anlaşma, kamuoyunda soğuk duş etkisi yarattı. Bu ay sonuna kadar kamu çalışanlarına ve emeklilere toplam 1,7 milyar Euro maaş dağıtmak zorunda olan Çipras’ın, 9 Nisan’da da ülkesinin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borcunun 450 milyon Euro’luk taksidini ödemesi gerekiyor. Tüm bu ödemeler için yurt dışından kaynak bulmakta zorlanan Çipras, son haftalarda sağlık, ulaşım gibi sektörlere aktarılan kamu fonlarını geri toplamaya başlamıştı.
Hal böyleyken Proto Thema gazetesinin ortaya çıkardığı bir anlaşma, Çipras’ı kamuoyunun önünde zor durumda bıraktı. Gazete dünkü baskısında Çipras hükümetinin, 2009’da emekliye ayrılan Yunan Donanması’na ait 5 adet P-3 Orion tipi uçağın modernizasyonu için üretici Lockheed Martin firmasıyla 500 milyon Euro’luk bir anlaşma imzaladığını duyurdu.
Anlaşmanın 15 Mart’ta hükümetin Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi’nce onaylandığını belirten gazete, Başbakan Çipras ve Savunma Bakanı Panos Kammenos’un da anlaşmaya imza attığını kaydetti.
Ön ödeme yapıldı
Haberde, anlaşmanın onaylanmasından 20 gün önce Konsey’in Lockheed Martin’e 45 milyon Euro’luk ön ödeme yaptığına da dikkat çekildi. Haberin duyulmasının ardından muhalefet partileri Çipras’ın, nakit sıkıntısı çekilen bir dönemde yıllardır kullanılmayan uçaklar için böylesi bir para harcanmasına tepki gösterdi.
‘Seçime gidebiliriz’
İktidardaki sol görüşlü Syriza partisinin önde gelen milletvekillerinden Kostas Çrisogonos, kreditörlerle yapılan müzakerelerden çıkacak sonuçtan memnun olmamaları halinde yeniden seçime gidebileceklerini iddia etti. Yunan vekil partisinin popülaritesinin artmaya devam ettiğini, bu nedenle sandıktan daha da güçlü dönebileceklerini belirtti.
‘Borcumuzu zamanında ödeyeceğiz’
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, IMF Başkanı Christine Lagarde’a, ülkesinin kuruma olan ve vadesi perşembe günü gelecek olan borcunu ödeyeceğini söyledi. Lagarde ile başkent Washington’da bir araya gelen Varoufakis, Atina yönetiminin kreditörlerine yönelik tüm yükümlülüklerini yerine getirme niyetinde olduğunu vurgularken hükümetinin Yunanistan’da derinlemesine reformlar planladığının da altını çizdi.
Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutzis geçen hafta yaptığı açıklamada, uluslararası kreditörlerin 9 Nisan tarihine kadar Yunanistan’a yeni yardım göndermemeleri halinde, bu tarihte IMF’e yapmaları gereken 450 milyon Euro geri ödemeyi gerçekleştiremeyeceklerini söylemişti.

Haberin Devamı