Gazete Vatan Logo

‘Anneler açlıktan çocuklarını boğuyor!’

Irak ordusunun IŞİD’den almak için operasyon başlattığı Felluce’de insanlık dramı yaşanıyor. Times gazetesinin haberine göre açlıkla boğuşan ailelerden bazıları çocuklarını öldürdü, bazıları ise sokağa attı.

‘Anneler açlıktan çocuklarını boğuyor!’

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava desteği ve Şii milislerin katılımıyla Irak ordusunun IŞİD’in elindeki Felluce’ye yönelik operasyonu devam ederken, kentten kaçmayı başaranlar yaşanan dehşeti BM yetkililerine anlattı. İngiliz Times gazetesinin, BM’ye verilen ifadelere dayandırdığı habere göre Felluce sakinleri IŞİD terörünün yanı sıra açlıkla da mücadele ediyor. Açlık ve çaresizlik yüzünden bazı annelerin, kendi çocuklarını öldürdüğü anlatılıyor.

İntiharlar başladı

Alahin adlı kadın, “IŞİD, kentten çıkış yollarını kapattığında aileler acı çekmeye başladı. Aileler psikolojik sorunlar yaşamaya başladı ve bazıları intihar etti. Bazıları kendilerini ateşe verdi. Yemin ederim ki bazıları kendi çocuklarını boğdu. Bir kısmı yiyecekleri olmadığı için çocuklarını sokağa attı ve kendi başlarına bıraktı” dedi. Felluce’de 20 bini çocuk yaklaşık 50 bin sivil olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD sivilleri kalkan yapıyor

Birleşmiş Milletler, önceki gün IŞİD’in Felluce’deki sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi. BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, güvenilir kaynaklardan, örgütün aralarında kadınların ve çocukların da olduğu sivilleri kent merkezine götürdüğü yolunda haberler aldıklarını açıkladı. Lise Grande, bulundukları yerlerden ayrılmalarına izin verilmeyen 300-400 Iraklı ailenin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Felluce’de çatışmanın ortasında kalan yaklaşık 50 bin sivile yardım ulaştırılamıyor. Kent, Irak ordusunun son operasyonu öncesi de 9 ay boyunca kuşatma altındaydı.

Haberin Devamı