Gazete Vatan Logo

Almanya'da ‘dönerci’ depremi

Almanya’da 10 yılda işlenen dönerci cinayetleri ülkeyi sallamaya devam ediyor

Alman istihbaratının 1 numarasının Neo-Naziler tarafından işlenen dönerci cinayetleri nedeniyle görevden alınmasından sonra Alman polisinin tepe kadrosu da koltuklarını kaybetti. Görevden alınan Emniyet Genel Müdürü, İçişleri Bakanı’nın kararı için ‘onursuz’ dedi.

Almanya’da 10 yılda işlenen dönerci cinayetlerinin ırkçı ve Neo-Nazi sempatizanı bir şebeke tarafından gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması ülkeyi sallamaya devam ediyor. Bir banka soygununun ardından tesadüf eseri ortaya çıkarılan ve 3 üyesinden sadece kadın militan Beate’nin sağ ele geçirildiği şebekenin Alman istihbaratı tarafından bilgi toplama amaçlı olarak kullanıldığı anlaşılmıştı. Bu durum ülkede deprem etkisi yaratınca hükümet kararıyla Alman istihbaratının tepesindeki isim görevden alındı. Bundan sonra gözler polis teşkilatına çevrildi.

Pahalıya mal oldu

Uzun zamandır suç örgütlerinin içine muhbirler sokarak onların suç teşkil eden eylemlerine göz yummakla suçlanan emniyet kadrosu için de beklenen oldu. Sekizi Türk biri Yunan dokuz göçmen ve bir Alman polis memurunun ölümünden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünün yıllarca ortaya çıkartılamamış olması, Alman emniyet teşkilatına da pahalıya mal oldu.Almanya İçişleri Bakanı, Federal Polis Teşkilatı’nın tüm yönetim kadrosunu yenileme kararı aldı. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, 2008 yılından bu yana Federal Polis Teşkilatı Başkanlığı görevini yürüten Matthias Seeger’i görevden aldı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Jens Teschke, Seeger’in iki yardımcısı Wolfgang Lohmann ve Michael Frehse’nin de başka görevlere kaydırıldığını açıkladı. Seeger’in yerine İçişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Şube Başkanı Dieter Roman’ın getirileceği belirtiliyor. İçişleri Sözcüsü, Roman’ın haziran ayı ortasında Selefilere düzenlenen baskınları koordine ettiğini kaydetti.

Polisten ağır tepki

Operasyon sırasında yedi eyalette çok sayıda ev, dernek binası ve camilerde arama yapılmıştı. Friedrich, alınan kararı Seeger ve ekibini bizzat bakanlığa çağırarak iletti. Seeger, karara Almanya’da hiç alışık olunmayan bir şekilde sert tepki gösterdi ve Bild gazetesine verdiği demeçte, İçişleri Bakanlığını’nın Federal Polis Teşkilatı’na karşı tutumunu “onursuzca” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi. Muhalefet partileri ve polis sendikaları da yönetim değişikliğine tepki gösterdi. Oluşan hataların faturasının polis teşkilatına kesildiği suçlamasında bulunuldu.

İtirafçı oldu mu?

Türk dönercileri öldürdüklerini hazırladıkları DVD’de itiraf eden üç teröristten Uwe M. (38) ve Uwe B. (34), yakalanacaklarını anlayınca karavanlarında intihar etmiş, hücrenin tek kadın üyesi olan Beate Z. (36) ise teslim olmuştu. Banka soygunu, bombalı saldırı, 8 Türk, bir Yunanlı ve bir de Alman polisi olmak üzere en az 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan ve susma hakkını kullanan Beate Z.’nin, cezasının hafifletilmesi durumunda itirafçı olmayı kabul ettiği belirtiliyordu. 1998’den 2001 yılına kadar yaşanan herşeyi en ince ayrıntısına kadar bilen Beate Z.’den bilgi almak için hakim ve savcıların onunla pazarlığa sıcak bakacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı