Gazete Vatan Logo

Alman Meclis Başkanı'ndan ilginç çıkış

Almanya Federal Meclis (Bundestag) Başkanı Norbert Lammert, "Türkiye'nin bulunduğu konumla AB'ye girmeye uygun olmadığını" öne sürdü.

Merkezi Köln'de bulunan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonunu (AABF) ziyaret eden Lammert, basına açık bölümde yaptığı konuşmada, AABF yöneticileriyle tanışmak amacıyla Köln'e geldiğini söyledi.

Alevilerin Almanya'daki topluma başarılı şekilde uyum sağladıklarını ifade eden Lammert, bir soru üzerine, din özgürlüğünün her insanın ve kesimin hakkı olduğunu belirterek, devletin bu hakkı sadece bir kesime değil azınlıklardan başlayarak, toplumun her kesimine sağlamakla yükümlü olduğunu kaydetti.

"Türkiye'de dini konuların devlet tarafından düzenlenip yönetildiği, Almanya'da bunun böyle olmadığı" görüşünü dile getiren Lammert, “Modern devlet anlayışının en önemli ilkelerinden biri, bizim de sahip olduğumuz din ve devlet işlerinin ayrı olmasıdır” dedi.

"Türkiye'nin bulunduğu konumun AB'ye girmeye uygun olmadığını" iddia eden Lammert, “Türkiye değişir mi değişmez mi? Değişirse objektif bir bakışla AB'ye girme engeli kalkar mı kalkmaz mı? Bu konuda söylenecekler hep spekülasyon olur. Ancak bu şekli ile bana göre girmesi uygun değil” diye konuştu.

AABF'nin İkinci Başkanı Ali Ertan Toprak da Lammert'in kendilerini ziyaret eden ilk Meclis Başkanı olduğuna dikkati çekerek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Almanya'da tüm siyasetçi ve ilgililer tarafından Alevilerin topluma uyumu konusunda başarılı ve örnek olarak gösterildiğini ifade eden Toprak, ancak buna rağmen Alevilerin sorunlarının görmezden gelindiğini kaydetti.

Toprak, “Herkes Alevileri beğeniyor. Uyumda başarılı olduğunu söylüyor. Hatta uyum konusunda örnek gösteriliyor. Ancak 'Almanya'da Aleviler ile nasıl olsa sorunumuz yok' anlayışı olduğundan sorunlarımızı tam göremiyorlar. Biz, bizi dikkate alıp ciddiyetle sorunlarımızı dinleyip çözüm üretilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

AABF Genel Başkanı Turgut Öker de Almanya'da 140'ın üzerinde kendilerine bağlı dernek bulunduğunu, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin üçte birinin Alevi olduğunu ve bunların yüzde 70'inin Alman vatandaşlığına sahip bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı