Gazete Vatan Logo

ABD'den Türkiye'ye: İran gazından vazgeçin

Türkiye'yi İran'la yaptığı enerji işbirliğinden vazgeçirme arayışlarını sürdüren Washington son olarak İran gazı yerine Türkmen ve Kazak gazını kullanmasını istedi.

ABD'li Büyükelçi Ross Wilson ise, yaptırım sorularını yanıtsız bıraktı.


İstanbul'da düzenlenen enerji konferansına katılan Amerikan Ekonomi, Enerji ve Tarım İşleri Bakanlık Müsteşarı Reuben Jeffrey, "Bölgede doğalgaz sıkıntısı yok. Sorun, enerji ilişkilerinin siyasi açıdan istikrarlı ve uluslararası topluma karşı sorumluluk sahibi ülkelerle geliştirilmesi" dedi. Jeffrey, bu ülkelere örnek olarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı gösterdi.

ABD'li müsteşar, iki ülkeden Türkiye'ye doğalgaz akışının yapılması planlanan ancak bazı anlaşmazlıklar sebebiyle askıya alınan Transhazar boru hattı rotasıyla sağlanabileceğini söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise, Türkiye'nin İran'la enerji işbirliğinden vazgeçmemesi durumunda olası bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmayacağı yönündeki soruyu, "Varsayımlar üzerine konuşmayacağım" diye yanıtladı.

ABD’de 1991’de çıkan bir yasa uyarınca İran’da 20 milyon doların üstünde doğalgaz ve petrol yatırımı yapan şirket için yaptırım uygulanıyor.