Gazete Vatan Logo

ABD'den İsrail'e 2 milyar dolarlık çekilme hediyesi

Bush yönetimi, Gazze'den çekilen İsrail'e 2.2 milyar dolarlık yardım pakedi açıyor. Filistinliler'e verilen yardım ise sadece 150 milyon dolar

İsrail ordusu Gazze'deki 21 yerleşkenin 17'sinde çekilme operasyonunu olaylı bir şekilde de olsa tamamladı. Sinagoglara ve Yahudi yerleşimcilerin çıkmayı reddettiği evlere dün yine 14 bin asker tarafından operasyonlar düzenlendi. Askerler en yoğun direnişin gerçekleştiği Gush Katif bölgesinde çatılara sığınan Yahudiler tarafından asit ve boya yağmuruna tutuldu. Bir gün önce sinagoglarda yaşanan görüntüleri "ağlamamak imkansız" diye nitelendiren İsrail lideri Şaron da askerlere asitli saldırı sonrası sert çıktı. "Üzüntüm öfkeye dönüştü. Hepsini yakalayıp hapse atacağız" diyen Şaron plandan vazgeçmeye hiç niyeti olmadığını söyledi.

32 kat daha fazla
Salı günü tamamlanması beklenen çekilme operasyonu sonrasında İsrail, Filistin'le barış için önerilen "Yol haritası"nın mimarı olan ABD'den büyük bir bağış almaya hazırlanıyor. Çekilme için 1 milyar dolar harcayan Şaron, Bush yönetiminden 2.2 milyar dolar talep etti. 2005 yılı için ABD'den çoğu hibe 2.5 milyar dolar alan İsrail'in bu isteği de kabul edilirse yıllık toplam yardım 5 milyar dolara ulaşacak. Anlaşmanın diğer ayağındaki Filistinliler'e aktarılan yardım ise sadece 150 milyon dolar. Yani 32 kat daha az. ABD, konuyu önümüzdeki günlerde karara bağlayacak.

Haberin Devamı