Gazete Vatan Logo

ABD itiraf etti!

ABD itiraf etti!

Kerkük'te geçen hafta rehine operasyonu düzenleyen ve IŞİD'le mücadelede ilk kaybını veren ABD, başta Irak'taki kara eylemlerinin 'eğit- yardım- danışmanlık'tan ibaret olduğunu savunsa da çark etti.

Irak topraklarındaki askeri varlığını ‘IŞİD’le mücadelede Irak güçlerine eğitim ve destek vermek’ olarak gerekçelendirmekte ve geçen hafta Kuzey Irak’ta karadan düzenlenen rehine kurtarma operasyonun münferit olduğunda ısrar eden ABD Savunma Bakanlığı, ülkede muharebe halinde olduklarını itiraf etti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan IŞİD’le mücadele sözcüsü Steve Warren, ABD askerlerinin IŞİD'le birebir çatışıp çatışmadıkları yönünde bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı: “Muharebe halindeyiz. Demek istediğim şey şu ki burası muharebe bölgesi. Farkında mısınız bilmiyorum ama Irak’ta devam etmekte olan bir savaş var. Biz de buradayız ve savaş dört bir yanımızda. Bu konuyu açıklığa kavuşturduğumu sanıyordum. Savaş yüzünden hepimiz silah taşıyoruz. Bu yüzden buradan ayrıldığımızda üniformamıza muharebe yaması takıyoruz, bu yüzden ‘yakın tehlike’ uyarısı alıyoruz. Elbette ki muharebe halindeyiz.”

Haberin Devamı

ÖNCE 'DOĞRUDAN EYLEM' AÇIKLAMASI GELDİ

Öte yandan Savunma Bakanı Ashton Carter’ın IŞİD hedeflerine karşı ‘doğrudan eyleme’ geçileceğini açıklamasının ardından Washington Post ve Wall Street Journal (WSJ) Eylül 2014’ten beri IŞİD’e hava operasyonları düzenleyen ABD’nin Irak ve Suriye’de kara operasyonuna da girişeceğini yazmıştı. Bunun üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, “Irak ve Afganistan’da olduğu gibi, uzun dönemli ve geniş çapta bir kara operasyonu yürütmek niyetinde değiliz” açıklaması yapmıştı.

'HAVİCE'DEKİ REHİNE OPERASYONU İLK DEĞİLDİ'

Diğer taraftan ABD ordusunun özel kuvvetler birimi Kerkük'ün güneybatısındaki Havice ilçesinde IŞİD'in elindeki yaklaşık 70 kişilik Kürt bir grubu kurtarmak için operasyon düzenlemişti. ABD, bu operasyonda IŞİD’le mücadelede ilk kaybını vermişti. Bloomberg View sitesi de ABD’li ve Kürt kaynaklara dayandırdığı haberinde, özel kuvvetlerin aylardır bu tür kara misyonları yürüttüğünü öne sürmüş, dolayısıyla bu gerçeğin ‘Rehine operasyonu bir kereye mahsustu’ açıklamasıyla ters düştüğünü savunmuştu. Nitekim Pentagon Sözcüsü Peter Cook, operasyonun ‘eğitmenlik, danışmanlık ve yardım’ kapsamına girdiğini söylemişti.

Haberin Devamı