Gazete Vatan Logo

ABD hortum felaketi! En az 50 kişi öldü

ABD'nin Kentucky eyaletini vuran bir kasırganın ardından en az 50 kişinin öldüğü açıklandı. Kasırgada birçok yapı hasar gördü. Kentucky valisi Andy Beshear ölü sayısının 100'leri geçebileceğini belirtti.

ABD hortum felaketi! En az 50 kişi öldü

ABD'nin Kentucky eyaletini Cuma gecesi geç saatlerde vuran fırtınalar nedeniyle, eyaletin farklı yerlerinde büyük hasar bildiriliyor. Vali Andy Beshear, gece yarısından hemen önce olağanüstü hal ilan etti. Birden fazla kurumun 'dev' hasara müdahale edeceği bildirildi. Saat 23:30'dan hemen sonra Kentucky Eyalet Polisi, çok sayıda can kaybının beklendiğini ifade etmişti.

Mayfield kasabası da dahil olmak üzere, yıkımın çoğunun Graves County merkezli olduğunu söyledi. Eyaletin özellikle Mayfield kentinde, bir fabrikanın yıkıldığını ve burada toplu ölümler olduğunu belirten Vali Beshear, eyalet genelinde ölümlerin 70 ila 100 arasında olabileceğini vurguladı.

Eyaletin büyük çoğunluğuna henüz elektrik verilemediği ifade edildi.

Öte yandan ABD'nin Arkansas eyaletinde meydana gelen hortumun bir bakımevinde yol açtığı hasar sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı. Monette kentinde şiddetli fırtına ve yağış etkili oldu.

Kentin farklı noktalarında hortum meydana geldi. Craighead İlçe Yargıcı Marvin Day, çıkan hortumun "Monette Manor" adlı bakımevinde büyük hasara yol açtığını açıkladı.

Haberin Devamı

Day, binanın bir kısmının yıkılması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin de yaralandığını belirtti. "Bina görünüşe göre büyük ölçüde yıkılmış gibi görünüyor" diyen Day, "Kasırga sirenlerinin çalmasına az bir süre kalmış. Bazı sakinler bodrumda bulundu" ifadelerini kullandı.

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, Arkansas, Tennessee, Missouri ve Illinois dahil olmak üzere birçok eyaletteki bölgeler için cuma gecesi kasırga uyarıları yayınlamıştı.

MAYFIELD ŞEHRİNDE FACİA

Washington Post'un aktardığına göre, Kentucky Valisi Andy Beshear, Cuma günü geç saatlerde ve Cumartesi günü erken saatlerde Kentucky ve diğer ABD eyaletlerini kasıp kavuran yıkıcı bir kasırga patlaması nedeniyle Mayfield şehrinde yaklaşık 50 kişinin öldüğünü söyledi.

Gazetenin aktardığına göre, Vali Beshear "Raporlar gerçekten yürek parçalayıcı" dedi.

CANLI YAYINDA YARDIM ÇIĞLIĞI

Kentucky'yi vuran şiddetli kasırga, Midwest'i tam anlamıyla yerle bir etti. Bölgenin sakinleri, sosyal medyada yıkımın boyutunu gözler önüne seren korku dolu görüntüler ve fotoğraflar paylaştı.

Haberin Devamı

Bir mum fabrikasında mahsur kalan kadın, Facebook'tan canlı yayın yaparak yardım istedi. Dehşeti yaşayan kadın, korku içinde gözyaşı döktü ve kurtarılmak için sesini duyurmaya çalıştı. Kyanna Lou adlı kadın, "Şu anda bunu kimin izlediğini bilmiyorum. Kasırga fabrikayı çok kötü vurdu. Mayfield'de işteyim ve mahsur kaldık. Biri bize yardım etsin, kapana kısıldık." dedi.

AMAZON DEPOSUNUN ÇATISI DA ÇÖKTÜ

ABD'nin Illinois eyaletinde etkili olan şiddetli fırtınada teknoloji şirketi Amazon'a ait bir deponun çatısının çökmesi sonucu yaralananlar olduğu bildirildi.

ABD'nin Illinois Arkansas, Tennessee ve Missouri dahil olmak üzere birçok eyalet için verilen kasırga uyarıları devam ediyor. Illinois eyaletinde etkili olan şiddetli fırtınada Edwardsville bölgesinde teknoloji devi Amazon'a ait bir deponun çatı kısmen çöktü. Olay yerine polis ve acil servis ekipleri sevk edilirken, çökme sırasında içeride 100 civarında işçinin bulunduğu belirtildi. Acil servis yetkilileri yaralananlar olduğunu aktarırken, net sayıya dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

Illinois Valisi Jay Robert Pritzker, "Dualarım bu gece Edwardsville halkıyla, gerekli tüm kaynakları sağlamak için belediye başkanına ulaştım" dedi. Amazon'dan bir yetkili ise depodaki hasarın değerlendirildiğini belirterek, “Çalışanlarımızın güvenliği şu anda en büyük önceliğimiz. Durumu değerlendiriyoruz ve ek bilgiler paylaşacağız" denildi.