Gazete Vatan Logo

23 yıl geçti hâlâ utanması yok!

Soykırımdan müebbete mahkum edilen Sırp komutan Ratko Mladiç, 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırplar tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı’nın 23’üncü yıl dönümünde çıkarıldığı ön temyiz duruşmasında NATO’yu ‘halkını yok etmekle’ suçladı

23 yıl geçti hâlâ utanması yok!

11 Temmuz 1995’te başlayan ve en az 8 binden fazla Boşnak sivilin Ratko Mladiç emrindeki Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenista “2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam” olarak nitelendiriliyor. Halen yaklaşık iki bin katliam kurbanının kayıp olduğu bu büyük trajedi sadece Bosna Hersek’in değil tüm insanlığın adalet arayışının sembolü haline geldi. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Bosnalı Sırpların eski lideri Ratko Mladiç, katliamın 23. yıl dönümünden bir gün önce temyiz davası ön duruşmasına çıktı. Salı günü Lahey’de mahkemede konuşan ‘Bosna kasabı’ Mladiç, “NATO’yu sağlığını ve halkını yok etmekle” suçladı.

İnsanlığa karşı suç

Eski Yugoslavya için kurulan ve görevi sonlanan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl “soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten” ömür boyu hapse mahkum olan Mladiç, tutukluluk şartlarından da şikayetçi oldu. Lahey’de hapishanede tutulan 75 yaşındaki Mladiç’in temyiz davasının görüleceği tarihse henüz netlik kazanmadı.

Haberin Devamı

Bosnayı ele geçirmek isteyen Sırp ve Hırvatların bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusunun ve istihbarat birimlerinin silahlandırdığı Bosnalı Sırplar, Müslüman Boşnaklara yönelik etnik temizlik başlatmıştı. Boşnaklar ise liderleri Aliya İzzetbegoviç liderliğinde kuzeyde ve doğuda Sırplara, güneyde ve batıda da Hırvatlara karşı ülkenin bütünlüğünü korumak için savaştı.