Gazete Vatan Logo

2017 böyle

Savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetler, 2017’de de dünya gündemini meşgul etti.

2017 böyle

2017’de Suriye’deki iç savaş 6. yılını doldururken, Myanmar ordusunun operasyonlarıyla yüz binlerce Arakanlı Müslüman yerlerinden oldu, Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri nedeniyle tansiyon sık sık yükseldi, ABD’nin yeni lideri Donald Trump’ın tartışmalı kararları hem ülkesinde hem de dünyada büyük tartışma yarattı. İşte 2017’de dünya gündemine damgasını vuran olaylardan bazıları:

Arakanlı Müslümanların çilesi

Myanmar ordusunun, Arakanlı milislerin düzenlediği saldırıları gerekçe göstererek Ağustos ayı sonlarında başlattığı operasyon ve Budist milislerin saldırıları neticesinde onbinlerce Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. Şiddet olaylarından kaçan 600 bini aşkın Arakanlı, komşu Bangladeş’e sığındı. Birleşmiş Milletler, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanları hedef alan saldırılarını ‘etnik temizlik’ olarak tanımladı.

Brexit süreci

İngiltere Başbakanı Theresa May, Haziran 2016’da gerçekleştirilen referandumdan çıkan ‘hayır’ kararı uyarınca ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkış sürecini (Brexit) Mart ayı sonunda resmen başlattı.

Haberin Devamı

Katalanların bağımsızlık mücadelesi

İspanya’nın özerk bölgelerinden Katalonya, 27 Ekim’de Madrid yönetiminin tüm uyarılarına karşın gerçekleştirdiği referandum sonucuna dayanarak bağımsızlık ilan etti. Referandumu yasadışı ilan eden Madrid, Katalonya’nın özerkliğini askıya aldı. Ancak Aralık ayında düzenlenen erken seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler, mecliste bir kez daha çoğunluğu ele geçirdi.

52 yıllık savaş bitti

Kolombiya’da orduyla Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütü arasında 52 yıldır süren çatışmalar, imzalanan barış anlaşmasıyla resmen sona erdi. Silah bırakan FARC üyeleri, hükümetin açtığı kamplarda sivil hayata adapte olabilmeleri için başlatılan rehabilitasyon programlarına dahil oldu.

Kasırgalar yılı

Eylül ayında ortaya çıkan Irma ve Maria kasırgaları, Latin Amerika, Karayipler ve ABD’de yüzlerce kişinin ölümüne, milyarlarca dolarlık maddi zarara yol açtı.

DEAŞ terörü hız kesmedi

Terör örgütü DEAŞ; Irak ve Suriye’de kontrolü altındaki toprakların büyük bölümünü kaybederken, örgüt sempatizanlarının Avrupa ülkelerinde düzenlediği saldırılarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. DEAŞ militanları, İngiltere, Rusya, İsveç, Almanya, Fransa ve İspanya’da kanlı saldırılara imza attı.

Haberin Devamı

Las Vegas katliamcısı

Dünya 2017’de DEAŞ’ın eylemlerinin yanı sıra bireysel terör eylemlerine de sahne oldu. 1 Ekim’de Las Vegas kentinde Stephen Paddock adlı adam, kaldığı otel odasının camından konser kalabalığının üzerine ateş açtı. Dakikalarca süren saldırıda 58 kişi öldü, 546 kişi de yaralandı. İntihar eden Paddock’un düzenlediği saldırı, Amerikan tarihindeki en kanlı silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti.