Gazete Vatan Logo

11 Eylül saldırısını kim yaptı, kaç kişi öldü? 11 Eylül İkiz Kuleler saldırısı neden oldu? 11 Eylül saldırısı nedir?

Afganistan ve Irak'ın işgaline zemin hazırlayan, seyahatten kültüre dünyanın seyrini değiştiren yaşam 11 Eylül saldırısı dünyada İslamofobi'yi de arttırdı. 11 Eylül saldırılarının üzerinden 21 yıl geçerken, “11 Eylül saldırısını kim yaptı, kaç kişi öldü? 11 Eylül İkiz Kuleler saldırısı neden oldu? 11 Eylül saldırısı nedir?” sorularına da yanıt aranıyor.

11 Eylül saldırısını kim yaptı, kaç kişi öldü? 11 Eylül İkiz Kuleler saldırısı neden oldu? 11 Eylül saldırısı nedir?

Terör örgütü El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne (İkiz Kuleler) ve ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) düzenlediği terör saldırılarının üzerinden 21 yıl geçti. Peki, 11 Eylül saldırısını kim yaptı, kaç kişi öldü? 11 Eylül 2001'de ne oldu, İkiz Kule saldırısı neden oldu? İşte 11 Eylül saldırısı hakkında merak edilenler…

11 Eylül saldırısı nedir, 11 Eylül İkiz Kuleler saldırısı neden oldu?

Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı.

Kuzey kulesi alevler içinde yanarken, United Airlines'a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan tam 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı.

İkiz kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözü önünde dakikalar içinde yerle bir oldu ve Manhattan Adası toz bulutlarına büründü.

Haberin Devamı

İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.

Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.

11 Eylül saldırısını kim yaptı, saldırısında kaç kişi öldü?

11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç New York, Washington ve Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıları El Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin üstlendi.

11 Eylül saldırıları, dünya düzenini değiştirdi

ABD'nin 11 Eylül saldırılarına ilk cevabı, Afganistan'a girmek oldu.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Taliban'ın ABD'nin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in iadesini reddetmesi üzerine 7 Ekim 2001'de Afganistan'ı işgal ederek Taliban rejimini devirdi ve ülkede iktidara Batı'ya daha yakın duran Hamid Karzai geçti.

ABD'nin Afganistan'ın teröristlerin ''üssü'' olmasını engellemek iddiasıyla başlattığı operasyonlardan sonra ülkenin son dönemde DEAŞ militanları için de güvenli yer haline geldiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

İşgalin başından bu yana Afganistan'da 50 binin üzerinde sivil ve 2 bin 400 civarında Amerikan askeri hayatını kaybetti.