Gazete Vatan Logo

Askerlik emekliliğe sayılır mı, emeklilik tarihi öne çekilir mi?

Türkiye’deki yasal düzenlemeler sigortalının çalışmaya çeşitli nedenlerle ara verdiği zaman ve durumlarda primleri sonradan ödeyerek emeklilik tarihini öne çekme imkanı tanıyor. Askerlik ve yurt dışında bulunma süreleri de bu durumlardan biridir. Peki, Askerlik emekliliğe sayılır mı, emeklilik tarihi öne çekilir mi?

Askerlik emekliliğe sayılır mı, emeklilik tarihi öne çekilir mi?

Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesi ile yapılır.

Askerlik emekliliğe sayılır mı?

Erkek sigortalılar için askerlik emeklilik tarihi üzerinde bir avantaj sağlıyor. Bunun için ise bazı şartlar bulunuyor. Askerliğin emeklilik tarihini öne çekmesi için sigortalı olarak çalışmaya başlamanızdan önce yapılmış olması lazım. Eğer önce askere gittiniz sonra çalışmaya başladıysanız askerlik süresi kadar yapacağınız borçlanma işe giriş tarihinizi bu kadar süre geri çekecektir. Bu da bize 1 yıl erken emekli olma imkanı tanıyacaktır. Tabi burada kaç gün borçlanacağınız işe girdiğiniz tarihe göre belirleniyor.

Burada borçlanmadan kastımız o günlerin parasını ödeyip günleri satın almaktır. Eğer askerlik sigortadan sonra ise bu kez yine günleri satın alarak eğer priminiz eksikse tamamlarsınız ama bu kez işe giriş tarihiniz geri çekilmez. Askerliklerini asteğmen olarak yapanlar ise yedek subay okullarında geçen süreleri borçlanabilir. Onun dışında asteğmenlikte geçen süreler zaten 4c olarak sigortalı sayılıyor. Hatta burada bir yıpranma yani fiili hizmet zammı avantajı da oluşuyor.

Haberin Devamı