Gazete Vatan Logo

Uzman Çavuş Maaşları 2023: En yüksek, en düşük uzman çavuş maaşı ne kadar? Uzman Çavuşlar ne kadar maaş alıyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’nda uzman çavuş olarak görev yapanların 2022 maaşları ile 2023 yılı zam oranları araştırılan konuların başında geliyor. Uzman çavuş maaşları, memur maaşlarına yapılan zam oranına göre belirleniyor. Peki, En yüksek, en düşük uzman çavuş maaşı ne kadar? Uzman Çavuşlar ne kadar maaş alıyor? Uzman çavuş maaşına zam gelecek mi? 2023’te uzman çavuş maaşı ne kadar olacak? İşte 2023 uzman çavuş maaşı zammı hesaplama!

Uzman Çavuş Maaşları 2023: En yüksek, en düşük uzman çavuş maaşı ne kadar? Uzman Çavuşlar ne kadar maaş alıyor?

Yeni yıla kısa bir süre kala Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli askeri personel arasında yer alan uzman çavuşların 2023 yılı maaş zamları şimdiden merak konusu oldu. 2023 yılı için uzman çavuşlarının maaşlarına yapılacak zam konuşulurken, maaş hesaplamaları da yapılmaya başlandı.

UZMAN ÇAVUŞ MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ?

Uzman çavuşların maaşları, memur maaşlarına yapılan zam oranlarına göre belirleniyor. Memura yapılacak maaş artışı, 2023’ün ilk 6 ayı için olan kısım ocak ayı itibariyle ortaya çıkacak. Memura yapılacak Toplu Sözleşme zammı yüzde 8 olarak belirlenmişti. 2023 ocak ayında açıklanacak aralık ayı enflasyonuyla memura verilecek enflasyon farkı da ortaya çıkacak. Toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile birlikte memurun zammı belli oloacak. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan beş aylık dönemde enflasyon yüzde 13,5'u geçti. Bu rakama göre memur ve memur emeklileri yüzde 7'lik toplu sözleşme zammına ek olarak en az yüzde 3,84'lük enflasyon farkına şimdiden hak kazandı. Uzman çavuş maaşlarına da buna göre zam yapılacak.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde görev yapan uzman çavuşlar hem doğu hem de batı görevlerinde farklı maaş alma durumu olan personeller arasında yer aldığından aldıkları görev tazminatları da değişiklik gösteriyor.

UZMAN ÇAVUŞLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Uzman çavuşların maaşları görev yeri, kıdem, derece, rütbe, meslekte geçirilen sürüye göre değişiklik gösteriyor. Ortalama olarak uzman çavuşun maaşı 13 bin TL'den başlıyor.

EN YÜKSEK, EN DÜŞÜK UZMAN ÇAVUŞ MAAŞI NE KADAR?

Kara, deniz, hava ve Jandarma uzman çavuşlar 13 bin TL ile 20 bin TL maaş alıyor. Doğu görevinde bulunanlar ise 17 bin ile 23 bin TL arasında maaş alıyor.

UZMAN ÇAVUŞ KİMDİR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri ile İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yapan uzman çavuşlar; uzman erbaşı ya da uzman onbaşı olarak da biliniyor.

Uzman çavuşların,

- Uzman çavuşların bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterip;

Haberin Devamı

- Subay ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek,

- Muharebe görevlerini yerine getirmek,

- Nişancı ya da sürücü olmak,

- Düşman uçak, füze ve hava araçları ile mücadele etmek,

- İletişimi sağlamak,

- Nöbet hizmetlerini düzenlemek ve yerleşke güvenliğini sağlamak,

- Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak gibi görevleri vardır.

UZMAN ÇAVUŞ OLMAK İÇİN ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR NE?

– TC Vatandaşı Olmak

– Müracaat Tarihinde 26 Yaşından Gün Almamış Olmak

– Askerlik Hizmetinin 6’ncı ayı ile terhisini takip eden 3 yıl içerisinde başvuruyor olmak

– Ortaokul,lise,yüksekokul veya fakülte mezunu olmak. (Bazı alımlarda en az lise mezunu şartı aranmaktadır)

– Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce Subay,Astsubay,Uzman Jandarma,Askeri öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olması

– Taksirli suçlar haricinde,affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi, bir cürümden hükümlü bulunmamak,soruşturma altında veya yargılanıyor durumda olmamak.

Haberin Devamı

– TSK manevi değerine gölge düşürücü,askerlik şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı,siyasi,yıkıcı,bölücü,ideolojik görüşü benimsememiş olmak.

– Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için bağlı oldukları Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri not almış olmak (100 puan üzerinden)

– Tüm sınavları geçen adaylar için TSK Sağlık Yeğeneği Yönetmeliğine uygun olarak; sevk edildikleri Asker Hastanesinden Komando Uzman Erbaş Adayı seçilenler için “Komando Uzman Erbaş Olur, Paraşütle Atlar” , diğer sınıflar için ise “Sağlam,Uzman Erbaş Olur” kayıtlı sağlık raporu almış olmak,

Boy ve kilo oranları tablosunda belirlenen değerler içerisinde uygun bulunmak. (Adayların en az 164 cm, en fazla 210 cm boyunda olmaları gerekmektedir)