Gazete Vatan Logo

Toplu sözleşme ikramiyesi 2024 ne kadar, hangi aylarda ödenir? Memurların toplu sözleşme ikramiyesi iptal mi edildi?

Toplu sözleşme ikramiyesi iptal mi edildi, memurların toplu sözleşme ikramiyesi 2024 ne kadar? 3 ayda bir yapılan kamu personelinin toplu sözleşme ikramiyesi desteği ödemeleri 2024 yılıyla birlikte aylık olarak ödenmeye başlandı. İkramiye tutarları merak edilirken, toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edilip edilmediği de sorgulanıyor. Peki toplu sözleşme ikramiyesi ne kadar? Sendika ikramiyesi 2024 ne zaman yatacak? Toplu sözleşme ikramiyesi iptal mi?

Toplu sözleşme ikramiyesi 2024 ne kadar, hangi aylarda ödenir? Memurların toplu sözleşme ikramiyesi iptal mi edildi?

2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödeniyor. Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmişti, bu iptal edildi. Peki, Toplu sözleşme ikramiyesi ne kadar, ne zaman yatacak?

Toplu sözleşme ikramiyesi ne kadar?

18 Ocak 2024 tarihinde alınan Anayasa Mahkemesi kararı ile %2 sendika barajı uygulaması iptal edildi. Toplu sözleşme ikramiyesinden yüzde iki barajına bakılmaksızın tüm sendikaların üyelerinin üst limitten, yani sendika ikramiyesi düzenlemesinden faydalanacak.

2024 ve 2025 yılını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur sendika ikramiyesi, önceki üç ayda bir uygulamasın farklı olarak artık her ay maaş ödemesi ile birlikte verilmektedir. Aile Hekimleri ve 4924 Sözleşmeli Hekimler ise ödemeyi takvime göre 1 ay sonra alırlar.

Haberin Devamı

2022 yılında yapılan değişiklik ile sendika ikramiyeleri aynı hizmet kolundaki toplam çalışan sayısına göre %2'lik oranı geçen sendikalara daha fazla, %2'lik barajın altında kalan sendikalar için daha az ödenmeye başlanmıştır. 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşmedeki hüküm şu şekildedir:

MADDE 22- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinin;

a) Birinci fıkrasında yer alan "ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 750 gösterge" ibaresi "aylık veya ücretleriyle birlikte aylık 250 gösterge" şeklinde,

 b) İkinci fıkrasında yer alan "ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık" ibaresi "aylık" şeklinde, uygulanır.

(2) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde öngörülen toplu sözleşme ikramiyesi 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödenir."