Gazete Vatan Logo

SSK robotuna göre ne kadar emekli maaşı alırım? 2020 emekli maaş hesaplama (ssk.gov.tr)

Ne kadar emekli maaşı alırım? Enflasyon aralık verilerinin açıklanmasından sonra merakla araştırılıyor. 2019 aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla, 2020 emekli zammı oranı da belli oldu. Emekli zam oranının belli olmasından sonra, milyonlarca emekli ‘’Ne kadar emekli maaşı alırım?’’ hesaplamasına girişti. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri arama motorlarından emekli maaş hesabı yapmaya başladı. Bizde sizler için SSK robotuna göre 2020 emekli maaş hesaplaması nasıl yapılır? sorusunu derledik. İşte 2020 emekli maaş hesaplama robotu

SSK robotuna göre ne kadar emekli maaşı alırım? 2020 emekli maaş hesaplama (ssk.gov.tr)

2020 emekli maaş hesaplama robotu günün en çok aranılanları arasına girdi, emekliler ‘ne kadar emekli maaşı alırım?’’ sorusuna robot üzerinden yanıt aramaya çalışıyor. 2020 aralık ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 6.5 oranında zam yapıldığı da belli oldu. 6 aylık enflasyon doğrultusunda emekliler yılda 2 kez zam alacak. Peki, SSK ve BAĞ-KUR emeklisi ne kadar emekli maaşı alacak? İşte SGK ve BAĞ-KUR emekli maaş hesaplama robotu…

NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALABİLİRİM?

Ne kadar emekli maaşı alabilirim sorusunun cevabına geçmeden önce, emekli maaş hesaplaması yapılırken, kendi primini ödeyenler, memurlar ve işçiler olarak 3 ayrı kategori olduğunu hatırlatmakta fayda var.

İşçi (SSK) emekli maaşı hesaplama

SSK’ya bağlı işçi emeklisi maaş hesabı 3 ayrı dönem ve 3 ayrı hesap üzerinden belirlenmektedir. 2000 yılından önce SSK’lı olan çalışanın gösterge sistemi baz alınıyor. Dolayısıyla bu dönem içinde hesaplanan işçi emeklisi maaşı prim ödeme oranı ile paraleldir. Yani prim ne kadar yüksekse, emekli aylığı da o kadar yüksek oluyor.

Haberin Devamı

2000 – 2008 Ekim arası dönemi baz alırsa ise, emekli maaşları aylık hesap göstergeleri yerine TÜFE ve ekonominin gelişme hızı baz alınıyor.

1 Ekim 2008 sonrası dönemde ise en düşük emekli maaşına denk gelen bir dönem. Bu dönemin emeki maaşı hesaplanırken, emekli maaşları GSYİH’nın gelişme hızının yüzde 30’u dikkate alınır.

Nasıl hesaplanır?

4A çalışanlarının emekliliklerini SGK’nın resmi sitesini kullanarak hesaplayabilir. SGK emeklileri T.C kimlik no, SSK Sicil No, baba adı, nüfus il, doğum tarihi gibi bilgilerle ne kadar emekli maaşı alabileceklerini öğrenebiliyor.

SGK emeklilik hesaplama için tıklayın

Bağkur Emeklisi maaşı hesaplama

Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? sorusu altında verilebilecek diğer cevap da, BAĞ-KUR emeklileri üzerinden hesaplanarak verilir. Bağkur emeklisi maaşı da SSK’lılar gibi dönem bazlı hesaplanır.

2000’den önce BAĞKURLULAR olanların emekli aylıkları, yüksek prim üzerinden belirlenir. Primine kadar yüksekse, emekli aylığı da o kadar yüksek olur.

Haberin Devamı

1 Ekim 2008 sonrası SSK’lılar gibi BAĞ-KUR’lular için de emekli aylıkları düşüktür.

Nasıl hesaplanır?

Bağkur hesaplama için de SGK’nın resmi internet hesabı kullanılır. Sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıkladıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ile giriş yapılır. Yönlendirilen sayfada Kurum kısmına esnaf mısınız yoksa tarımla mı uğraşıyorsunuz seçeneklerinden uygun olan tıklanır. Sonrasında da sorgula seçeneğine tıklayarak işlem tamamlanır.

SGK emeklilik hesaplama için tıklayın

EMEKLİ MAAŞI NASIL YÜKSELTİLİR?

Emekli maaşı nasıl yükseltilir, sorusu da emekli olacakların merak ettiği konulardan biridir. Emekli maaşı yükseltmenin bir yolu, prim tutarının yüksek gösterilmesi, diğeri de 2000 yılı ocak ayı öncesi, askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmalarının yüksekten yapılması emekli aylığını yükseltmenin diğer yoludur.