Gazete Vatan Logo

Adalet Bakanlığı personel alımı yapacak mı? Hakim ve savcı yardımcısı alımı ne zaman?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6. Yargı paketi ile yapılacak değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Bakan Bozdağ, 6. Yargı paketinde önemli başlıklar olduğuna dikkat çekerek, alınacak hakim ve savcı yardımcıları için uygulanacak eğitim programı ve sınavı hakkında bilgi verdi. Peki, Adalet Bakanlığı personel alımı yapacak mı? Hakim ve savcı yardımcısı alımı ne zaman? İşte detaylar…

Adalet Bakanlığı personel alımı yapacak mı? Hakim ve savcı yardımcısı alımı ne zaman?

6. Yargı paketi ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TVNET’de katıldığı bir programda yeni yargı paketiyle birlikte yapılacak değişiklikler hakkında bilgi verdi. Hakim ve savcıların eğitiminden, alınacak hakim ve savcı yardımcıları için açılacak sınava kadar meslek içi eğitimler hakkındaki tüm detayları anlattı. Peki, Adalet Bakanlığı personel alımı yapacak mı? Hakim ve savcı yardımcısı alımı ne zaman? İşte detaylar…

HAKİM VE SAVCILARIN EĞİTİMLERİ NASIL OLACAK?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6. yargı paketinde yer alan hakim ve savcılar ile yardımcılarına getirilen eğitim süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.  Bakan Bozdağ, “Bunlardan biri yargıda görev yapan hakim ve savcıların meslek öncesi eğitim süreci, bir diğeri de meslek içi eğitim süreci, diğeri de görev sırasında teftiş yoluyla rehberlik edecek bir teftişle denetlenmesi. Bütün bunlar hakim ve savcılarımızın liyakatini artıran ve onların donanımlarını yükselten ve verdikleri kararlarda isabeti artıran son derece önemli adımlar. Şimdiye kadar hakim savcı adaylığı vardı. 2 yıl süreyle yapılıyordu. Çoğunluğu akademide, bir kısmı adliyelerde, yargıtay, danıştay, istinafta bulunuyordu. Şimdi bunu kaldırıyoruz. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı getiriyoruz. 3 yıl süreyle bu görevi ifa edecekler. Hakim ve savcı yardımcılarının yapacakları görevler kanunda açık açık yazıyor. Yani bir statü veriyoruz. Her hakim ve savcının yanına bir tane hakim ve savcı yardımcısı veriyoruz. Usta çırak ilişkisi içerisinde bunların yetişmesi sağlanacak. Hukukta yaklaşık bir adli yıl, ceza mahkemelerinde 1 adli yıl, savcılıkta 1 adli yıl tabi istinaf ve yargıtayda da yaklaşık 6 ay, kalan kısmı da akademide geçecek. Tüm bunların sonucunda da çok iyi bir şekilde özgüveni artmış, donanımı da yükselmiş, ne yapacağını bilerek kürsüye çıkmış olacak. Bu kanun Meclis’ten çıktığında 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek. Dolayısıyla hakimlerin yaşı da yükselecek. En erken mesleğe başlayan 27 yaşında mesleğe başlayacaktır.

Haberin Devamı

Meslek içi eğitimde de adımlar atıyoruz. Birinci sınıfa ayrılmayanlar için atılan adımlar arasında en az 3 defa meslek içi eğitime katılma şartını getiriyoruz. Daha önemlisi bizde şu an teftiş var. Türkiye’de 6 binden fazla mahkeme var. Yaklaşık 7 bin civarında savcımız da var. 23 bin civarında hakim ve savcımız var. Teftişlerimiz de UYAP üzerinden yapılıyor. Eksiklikleri mahaleinde tespit etme gibi durum söz konusu. Yeni bir adım atıyoruz. Her iki yılda bir bir adliyenin teftiş geçirmesini zorunlu hale getiriyoruz. HSK bunu ocak ayı başında ilan edecek ve yıl boyu denetleyecek. Bu denetimleri yapanlarin üyelerin de teftiş haklarını iyileştirdik. Teftiş kurulu üyemiz az 169 üye var. Bunu 300’e tamamlayacağız. Bu yapıcı bir teftiş olacak. Bu hakim ve savcılarımızın liyakat ve donanımını artıran detaylar olacak.” dedi. 

Haberin Devamı

HAKİM VE SAVCILIK MÜLAKAT SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakan Bozdağ, Hakimlik ve Savcılık mükalat sonuçlarının bayramdan önce açıklanacakğını söyledi.

HAKİM VE SAVCI YARDIMCILARI ALINACAK MI?

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’na alınacak hakim ve savcı yardımcısı sınavı için de ilana çıkacaklarını belirten Bakan Bozdağ, bayram öncesinde sınav şartlarını açıklayacaklarını duyurdu. Bakan Bozdağ, “Eğitim sürecinin 3 yıl olması nedeniyle 1 yıl atama yapılmayak. Açığı kapatmak için belli sayıda alım yapacağız. Bayram öncesinde yeni sınavı ilan edeceğiz” dedi.