Gazete Vatan Logo

Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta primi ne kadar (2020)?

2020 asgari zam oranının belli olmasının ardında, birçok kalemde değişiklik oldu. Emekli, memur, işçi, işveren, doğum, askerlik borçlanması, ev hizmetleri primi yeni asgari ücret zammından etkilendi. Peki, ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta primi ne kadar oldu?

Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta primi ne kadar (2020)?

Ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi 2020 yılında ne kadar oldu? Sorusu ev işçisi kadınlar tarafından merak ediliyor. Asgari ücret zam oranın açıklanmasından sonra, birçok kalem de değişti. Asgari ücretin etkilediği alanlardan biri de ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigorta primi oldu. Ev hizmetlerinde işveren yanında 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar, ücretle ve sürekli çalışma şartı aranmadan kanunla sigortalılara sağlanan yaşlılık, malullük, ölüm, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası haklarından yararlanmaktadır. Peki, ev hizmetlerinde çalışanların sigorta primi ne kadar (2020)? Haber 10 günden az çalışanlara yönelik bir yol gösterici niteliğindedir.

2020 EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SİGORTA PRİMİ NE KADAR?

Asgari ücretten etkilenen kalemlerden biri ev hizmetlerinde çalışanlar. Ev hizmetlisi istihdam eden işverenler 2019 yılında bir personel için yüzde 5 İndirimli 831,48 TL öderken, 2020 yılında 956,48 TL ödeyecek.

Borcu olan kişiler ise indirimsiz olarak 2019 yılında 959,40 TL ödüyorken bu yıl 1.103,63 TL ödemek durumunda kalacak.

Haberin Devamı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTASI NASIL YAPILIR?

1 Nisan’dan itibaren ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar 10 günden az ve 10 günden fazla olarak 2’ye ayrılır.

Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecek.

Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenecek.

AYDA 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR NASIL SİGORTALI YAPILACAK?

Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar, çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.

AYDA 10 GÜNDEN AZ SİGORTALI ÇALIŞTIRANLAR KURUMA NASIL BAŞVURACAK?

1/4/2015 tarihinden itibaren ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar için bunları çalıştıranlar “EV HİZMETLERİNDE ON GÜNDEN AZ ÇALIŞTIRILACAKLARA İLİŞKİN FORM” ile Kuruma müracaat edecektir.

Haberin Devamı

Kuruma doğrudan ya da posta yoluyla müracaat edenler iş kazası ve meslek hastalığı primini banka aracılığı ile ödeyebilecek.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar aynı zamanda “www.turkiye.gov.tr” uygulaması aracılığıyla da müracaat edebilecek. “e-hizmetler” menüsünden “SGK”yı seçerek “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama” ekranından çalıştırılan sigortalının TC numarası ve çalıştırılan gün girilerek sigortalı bildirimi yapılacak.

“www.turkiye.gov.tr” uygulaması aracılığı ile müracaat edenler iş kazası ve meslek hastalığı primini banka aracılığı ile ödeyebilecek.