Gazete Vatan Logo

Seyyanen ne demek? Emekliye seyyanen zam yapılacak mı, emekli zammı ne kadar olacak?

Asgari ücrete yapılan zammın ardından gözler emekli 2022 emekli zammına çevrilmişti. Hükümetin emekli maaşlarıyla ilgili düzenleme yaptığı belirtildi. Düşük emekli maaşı alanlara seyyanen artış ve zammın masada olduğu konuşuluyor. Peki, Seyyanen ne demek? Emekli zammı ne kadar olacak?

Seyyanen ne demek? Emekliye seyyanen zam yapılacak mı, emekli zammı ne kadar olacak?

Emekli zammı ne kadar olacak, sorusuna yanıt aranırken Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli zammı için iyileştirme talimatı verdiği ortaya çıktı. Erdoğan'ın talimatı sonrası hükümetin zam konusunda çalışma yapmaya başladı. Gündemdeki formüle göre emekliye, enflasyonun yanında yüzde 25 artış düşünülüyor. Öten yandan düşük maaş alan emekliye seyyanen artış da gündemde. Peki, Seyyanen ne demek? Emekli zammı ne kadar olacak?

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YAPILACAK MI, EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Asgari ücretin 4 bin 250 lira olmasının ardından gözler emekli maaşlarına çevrilmişti. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda asgari ücretten sonra emekli maaşları içinde "fevkalade" bir artış yapılması planlanıyor. Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de emeklilerle ilgili çalışma yapıldığını açıklamıştı.

2 AYRI FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR

Üzerinde çalışılan iki ayrı formül bulunuyor. Emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması gündemde.

Haberin Devamı

SGK ve özellikle de Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir grup bulunuyor. Üzerinde durulan ilk formül düşük maaş alan emeklilere seyyanen yapılacak zam ile maaşın belli düzeye çekilmesi yönünde. Bunun üzerine ayrıca bir zam gündeme gelebilecek.

ikinci formül ise emeklilere asgari ücret kadar ya da buna yakın bir zam verilmesi. Bu konudaki alt rakam ise SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık yüzde 40'lar civarında zam olması.

Şu anda üzerinde durulan hesaplamalar SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon+yüzde 25 zam şekilde yapılıyor. Bu da yüzde 40'lar civarında artış anlamına geliyor.

SEYYANEN ZAM NE DEMEK?

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Örneğin seyyanen zamda oranı 500 TL olarak belirlenirse, herkesin maaşı 500 TL daha artar.