Gazete Vatan Logo

Emeklilik planı yapanlar dikkat! Maaşları yüzde 30'a kadar yükseltmek mümkün

Bağ-Kur imtina davası, son günlerde en çok merak edilen konular arasına girdi. Özellikle EYT’nin onaylanması ile birlikte Bağ-Kur imtina davaları artmaya başladı. SSK prim ve günlerini dolduran ancak daha sonra Bağ-Kur’a geçen kişilerin SSK’dan emekli olma hakları olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Emeklilik planı yapanlar dikkat! Maaşları yüzde 30'a kadar yükseltmek mümkün

İREM NUR KAYA | gazetevatan.com

Son zamanlarda artan Bağ-Kur imtina davası, EYT’nin kabul edilmesi ile birlikte daha fazla gündeme gelmeye başladı. SSK prim ve günlerini dolduran ancak daha sonra Bağ-Kur’a geçen kişilerin SSK’dan emekli olma hakları doğuyor. Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete, emekli olmayı bekleyen milyonlarca kişinin merak ettiği konuyu gazetevatan.com’a anlattı.

Bağ-Kur imtina davası hakkında bilgi veren Dilek Ete, “Mevzuatımıza göre 1 Ekim 2008’e kadar yani 5510 sayılı sosyal sigortalar kararı gelinceye kadar herkes hangi iş kolundaysa hangi statüdeyse emeklilik şartları ona göre belirleniyordu. 2008’e kadar SGK diye bir şey yoktu. SSK 506 sayılı kanun, Bağ-Kur 1479 sayılı kanun, Emekli Sandığı 5434 sayılı kanuna tabiydi ve her birinin emeklilik şartları farklıydı.

EMEKLİLİK REDDEDİLİYOR

Mesela eğer Bağ-Kur’dan emekli olmak istiyorsanız kadınsanız 7200 güne ihtiyacınız var, erkekseniz 9000 güne ihtiyacınız vardı. SSK’dan emekli olacaksanız giriş tarihinize 5000 ila 5600, 5675 maksimum 5975 güne kadar emeklilik için yetiyordu. Şimdi EYT çıkınca bu konu daha fazla gündeme gelmeye başladı. Şu anda EYT emekliliklerinin bir kısmı ret oluyor. Ret olma gerekçesi bu Bağ-Kur imtina davalarıyla birebir bağdaşıyor." dedi.

Haberin Devamı

SON 7 YILIN 3 BUÇUK YILINA BAKILIYOR

SSK’lı olup daha sonra Bağ-Kur’a geçen kişilerin hangi statüden emekli olabileceklerini aktaran Ete, “Diyelim ki ben 1992 yılında SSK'lı bir işe girdim. 5600 gün benim emekliliğim için yetiyordu. Fakat sonrasında bir iş yeri açtım ya da bir şirket ortaklığı kurdum. Bağ-Kur’a geçtim. Kurum diyor ki "Benim seni nereden emekli edeceğime prim ödenen son 7 yılın üç buçuk yılı karar veriyor." Bunu da hizmet birleştirmesi kanununa dayandırıyor. Ancak sen SSK’dan emekli olmak istiyorsun o yüzden mahkemeye başvuruyorsun. İşte buna Bağ-Kur imtina davası diyoruz. Kazanma oranı neredeyse yüzde yüze varan bir davadır. Eğer SSK primleri yetiyorsa bunun için bir avukata ya da sosyal güvenlik uzmanına başvurmaları gerekir.

2829 sayılı hizmet birleştirmesi kanunu var. Bu hizmet birleştirmesi kanunu diyor ki, “Eğer ki sigortalının lehine değilse, hizmet birleştirilmeye zorlanamaz. Ama SGK bunu böyle uygulamıyor. SGK diyor ki “Ben son 7 yılın 3 buçuk yılına bakarım”

Haberin Devamı

Peki biz sigortalının lehine olup olmadığını nereden anlıyoruz? 1992 Temmuz’da işe giren bir kadın 5600 güne emekli olabiliyor ancak aynı kadının son üç buçuk yılı Bağ-Kur diye kadına diyorsun ki “Senin 7200 güne ihtiyacın var” bu durum sigortalının lehine değil. Daha fazla günü doldurması gerekecek.” diye konuştu.

“Hizmet süreleri SSK ve Bağ-Kur’da eşitse dikkate alınan tarih son 3 buçuk yıl oluyor. Yani hizmet süreleri eşitse ve 2008’den önce girdiyse prim ödenen son 7 yılın 3 buçuk yılına bakıyor.

SSK günleriyle emekli olmak isteyen kişilerin maaş farkı hakkında konuşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Dilek Ete Bağ-kur’dan emekli olunduğu takdirde maaşların daha düşük olduğunu, en az yüzde 30 SSK aylığının daha yüksek olduğunu belirtti.

BAĞKUR'DAN EMEKLİ OLMAK DEZAVANTAJ

SSK ve Bağ-Kur’da primi olan kişilerin emeklilik başvurusu yaparken dikkat etmesi gereken noktaları aktaran Ete, “Eğer SSK’dan emekli olmak için yeterli prim gününü sağlıyorsa mutlaka bir sosyal güvenlik uzmanına maaşını hesaplatıp ben SSK’dan emekli olursam ne kadar maaş alacağım, Bağ-Kur’dan emekli olursam ne kadar alacağım ona baktırması gerekir. Ondan sonra başvurusunu yapabilir. Sigortalı çalışma başlangıcı 2008 Mayıs ayı ve sonrasında olanların hepsi 5510 sayılı kanuna göre emekli olacak. Yani onların birbirinden bir farkı yok. Yani 2008 öncesi girenler için Bağ-Kur’dan emekli olmak dezavantaj.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

“Hiçbir kurumdaki hizmetten aylık bağlanmasına yetmeyenler, SSK’dan prim gününüzü artırmak için askerlik, doğum, yurt dışı borçlanma, aklınıza gelebilecek bir borçlanma hangisini yapabiliyorsanız o borçlanma ile SSK günlerinizi artırıp sonra emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.”

SSK günleri ve primleri tamamlanmış ancak daha sonra bir işletme açıp Bağ-Kur’lu olmuş bir kişinin ‘’Emekli olurken sadece SSK günlerim dikkate alınsın” talebinde bulunması hakkında konuşan Ete, “Kabul edilmiyor. SSK reddediyor. Diyor ki hizmet birleştirmesi zorunlu ve hizmet birleştirmesi yapıyoruz ama 2829 sayılı kanunda sigortalı hizmet birleştirmeye zorlanamaz diyor. Dolayısıyla hizmet birleştirme olmadan sadece SSK günlerimle emekli olmak istiyorum dediğinizde kurum reddedecek. Onun üzerine Bağ-Kur imtina davası açılacak. Bu davalar yüzde yüze yakın oranda kazanılıyor. “dedi.

Haberin Devamı