Gazete Vatan Logo

Askerlik borçlanması emekliliği öne çeker mi? 2022 askerlik borçlanması primi ne kadar?

Emekliliğini bekleyen ancak eksik primi nedeniyle emekli olamayan milyonları ilgilendiriyor! 2022 yılı askeri ücretin açıklanması ile birlikte, artış oranında SGK'ya yatırılan primler de değişti. Askerlik borçlanmasında 2022'de ödenecek primler SGK'nın yayınladığı genelge ile belli olmuştu. Emeklilik tarihini öne çekmek için büyük avantaj sağlayan askerlik borçlanması pek çok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor. Peki, 2022 askerlik borçlanması primi ne kadar? Askerlik borçlanması emekliliği öne çeker mi? İşte tüm detayları ile askerlik borçlanması ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Askerlik borçlanması emekliliği öne çeker mi? 2022 askerlik borçlanması primi ne kadar?

Milyonları ilgilendiriyor! Emekliliğini bekleyen ancak eksik primi nedeniyle emekli olamayanların yararlandığı askerlik borçlanması ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, 2022 askerlik borçlanması primi ne kadar? Askerlik borçlanması emekliliği öne çeker mi? İşte detaylar...

Emeklilik için istenen yaşı dolduran, prim nedeniyle emekliliğini bekleyen binlerce vatandaş bulunuyor. Emekliliğini erkene çekmenin yollarından biri de askerlik borçlanması. Emeklilik hayaline kavuşmak isteyenler de askerlik borçlanması yaparak bu hakkı elde edebiliyor.

2022 ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Sosyal Güvenlik Kurumu yayımladığı genelge ile askerlik borçlanmasında 2022'de ödenecek primler belli olmuştu. Asgari ücretteki artış oranında artan askerlik hizmet borçlanmasında da 2022 primleri arttı. En düşük günlük prim 53 lira 38 kuruş, en yüksek prim ise 400 lira 32 kuruşa çıktı.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte dilekçeyle başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar. SSK’lı, Bağkurlu, memurlar askerlik borçlanması için başvuru yapabilir. Kişinin ilk kez sigortalı olduğu tarihe göre belirlenen bu üç koşulu birlikte sağladığı gün, emeklilik hakkı kazanması söz konusu olur.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI EMEKLİLİK GÜNÜNÜ ÖNE ÇEKER Mİ?

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanması ile ilgili okuyucularından gelen soruları yanıtladı:

Soru: 4 Ağustos 1968 doğumluyum. İlk SSK başlangıç tarihim 1 Mayıs 1995. Toplam 9450 gün prim ödemem var. Askerden önce sigortam yoktu. Askerliği borçlanarak bedelini yatırdım. Askerlik borçlanmam emeklilik günümü öne çeker mi? Ne zaman emekli olabilirim? Yüksel İMANLI

Cevap: Askerlik sürenizin 340 gününü borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 54 yaşınızı dolduracağınız 4 Ağustos 2022’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

BORÇLANMA YAPIP 1660 GÜN DAHA PRİM ÖDEMELİSİNİZ

SORU: 1972 doğumluyum. SSK giriş tarihim 10 Mayıs 1989’da oldu. 3250 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Hüseyin YİĞİT

CEVAP: Emekli olmak için 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 2200 gün daha prim yatırarak priminizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde askerlik süreniz kadar daha az prim ödeyerek priminizi tamamlar, başka bir ifade ile askerlik süreniz kadar daha erken emekli olabilirsiniz.

Örneğin 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak askerlinizi borçlanıp, 1660 gün daha prim ödeyerek priminizi 5450 güne tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Ayrıca 350 gün daha prim yatırarak priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte de emekli olabilirsiniz.