Gazete Vatan Logo

Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? İşte süt parası alma şartları

Çalışan annelere devlet tarafından sağlanan pek çok ödeme bulunuyor. Bunlardan biri de emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası. Çalırken doğum yapan annelerden hem SGK’lı hem de Bağkur’lu olanlar emzirme ödeneğinden faydalanabiliyor. Bir kerelik verilen ödeme her yıl artıyor. Peki, Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? Süt parası ne zaman yatar? İşte Süt parası alma şartları

Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? İşte süt parası alma şartları

Doğum yapan anneye devlet tarafından birçok destek veriliyor. Yapılan bu yardımlar arasında emzirme ödeneği olarak bilinen süt parası yer alıyor. Devlet ister çalışsın ister çalışmasın doğum yapan her anneye iki önemli ödeme yapıyor. Devletin yaptığı bu doğum yardımları, süt ve emzirme parası olarak da adlandırılıyor. Süt parası pek çok yeni anne tarafından merak ediliyor. Peki, Süt parası ne kadar? Süt parası başvurusu nasıl yapılır, kimlere verilir? Süt parası ne zaman yatar? İşte Süt parası alma şartları

SÜT PARASI (EMZİRME ÖDENEĞİ) NEDİR?

Süt yardımı, 2015 yılından sonra doğum yapan anneler adına verilen maddi destek yardımıdır. Süt parası halk arasında emzirme ödeneği olarak da biliniyor. Bütün annelere yapılan süt yardımının çerçevesi ilgili kurum ve bakanlık tarafından çerçevelen bir şekilde uygulanıyor. Devlet tarafından; çalışan annelere veya eşi sigortalı olmayan çalışan babalara ödenen süt parası yardımı, bir defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıktan sonra veriliyor.

SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

Haberin Devamı

4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabiliyor. Süt parasından bütün anneler yararlanamaz. Sadece SSK'lı olarak çalışan annelere ya da SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır.

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

-  Annelere yapılan süt parası ödemeleri, sadece bir defaya mahsus bir şeklide veriliyor.

- SSK’lı olarak çalışan kadınlar ya da SSK’lı erkeklerin çalışmayan eşleri adına, emzirme ödeneği hazırlanıyor.

- 4A ve 4B sigortalılar ya da sigortalıların eşleri, emzirme ödeneğinden yararlanabilir.

- 2015 yılından itibaren verilmeye başlanan süt parası 2015 yılından sonra doğan çocukların her biri için ayrı olacak şeklide ödemesi yapılır.

SÜT PARASI DESTEĞİ ŞARTLARI NE?

Süt parası başvurusu yapmak şu şartlar aranıyor:

- Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir.

- Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir.

Haberin Devamı

- Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.

- Sigortalıların süt parasından faydalanabilmeleri için çocukların 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmesi gerekir.

- 5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır.

- Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor.

 - Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.

 - Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor. Babaların süt ödeneğini çekmesine izin verilmez.

 - SSK’lı olarak çalışan kadınların eşleri için de süt parası ödeneği çıkarılmaz.

SÜT PARASI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Anne doğum yaptıktan hemen sonra yani sisteme düşer düşmez, anneye süt parası verilmesi kararı alınır.  Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Ama anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Haberin Devamı

Süt parası başvurusu için istenen evraklar şu şekilde:

- Süt parası müracaat talep dilekçesi

- Doğum raporu

- Doğum raporu

- Kimlik belgesi

SÜT PARASI DESTEĞİ NEREYE YATIRILIR?

Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması gerçekleştirilir. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e- devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir.

SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILIR?

Süt parası desteği her ayın 8-14 günleri arasında ödemesi yapılır. Doğumun meydana geldiği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır. 2022 yılında süt parası 315 TL olarak ödenmeye devam edecektir. Sadece 1 ay (tek sefere mahsus ödenir. Süt parasını almaya hak kazandığınız andan itibaren 5 yıl içinde bu parayı PTT'den almanız gereklidir.

Haberin Devamı