Gazete Vatan Logo

Asgari ücret bugün saat kaçta belli olacak? Asgari ücret toplantısı bugün mü 16 Aralık?

Asgari ücret tespit komisyonunun 4. toplantıyı ne zaman yapacağı, asgari ücretin ne zaman belli olacağı merak konusuydu. Asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından yeni asgari ücretin ilan edilmesi öngörülürken, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması yaptı. Peki, Asgari ücret toplantısı bugün mü? Asgari ücret bugün saat kaçta belli olacak?

Asgari ücret bugün saat kaçta belli olacak? Asgari ücret toplantısı bugün mü 16 Aralık?

2022 yılı için belirlenecek asgari ücret süreci devam ediyor. 9 Aralık'ta yapılan üçüncü toplantı sonrası anlaşma sağlanamamış ve gözler 4. toplantıya çevrilmişti. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında kural gereği dört kez toplanıyor. Peki, Asgari ücret toplantısı bugün mü? Asgari ücret bugün saat kaçta belli olacak?

Asgari ücret toplantısı bugün mü, asgari ücret bugün saat kaçta belli olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati “Asgari ücretlerle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız.” İfadesini kullandı. Söz konusu gelişmenin ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı bugün saat 11:00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise saat 15:00'da asgari ücreti açıklaması bekleniyor.

Görüşmelerde 3 konuda mutabakata varıldı

Asgari ücretteki işçi primlerinden de 5 puanlık indirim yapılması , gelir vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi ve asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 3 olarak belirlenmesi.

Haberin Devamı

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.