Gazete Vatan Logo

AGİ kalktı mı, AGİ maaşlara yansıyacak mı? Şubat maaşına AGİ dahil mi, kimler AGİ alacak, asgari ücretin üstünde maaş alanlara AGİ verilecek mi?

AGİ kalktı mı, kaldırıldı mı? Şubat ayının ilk günüyle maaşların yatmasıyla AGİ 2022 için yapılan aramalar arttı. Yeni yılda asgari ücrete zam gelmiş, vergi muafiyeti getirilmişti. Şubat ayında zamlı maaşlarını alacaklar AGİ detaylarını sorguluyor, “AGİ şubat ayında zamlı maaşlara yansıyacak?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, asgari ücretin üstünde maaş alanlara AGİ verilecek mi?

AGİ kalktı mı, AGİ maaşlara yansıyacak mı? Şubat maaşına AGİ dahil mi, kimler AGİ alacak, asgari ücretin üstünde maaş alanlara AGİ verilecek mi?

AGİ kalktı mı, AGİ şubat ayında zamlı maaşlara yansıyacak? Şubat ayının ilk günüyle zamlı maaşlarını alacak milyonlarca vatandaş zamlı ücretlerine Asgari Geçim İndiriminin dahil olup olmadığını araştırıyor. Son alınan kararla AGİ ücretleri asgari ücrete dahil edilmiş ve yeni yılda gelen zam oranı ile birlikte vergi muafiyeti de getirilmişti. Peki, AGİ kaldırıldı mı, kimler AGİ alacak?

AGİ KALKTI MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin AGİ kalktı mı sorusuna “İşçi diyelim ki asgari ücret alıyor. Tüm çalışanlar için basit açıklarsak sizden vergi almıyor. AGİ için gerekli gelir olması lazım vergiyi iade ediyorum diyor devlet. Ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. AGİ tüm çalışanlar için. İşverenin verdiği vergiden devletin vergiyi iade etmesi. Memurlar açısından AGİ'nin dışındaki tüm ödemeler devam ediyor.’ dedi.

Asgari geçim indirimi (AGİ), çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Yani devlet aldığı verginin bir kısmını çalışana medeni durumu ve çocuk sayısına göre iade ediyordu. Asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.

Haberin Devamı

Memurlar dahil tüm çalışanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna oldu. Dolayısıyla AGİ de ortadan kalktı. Bu yüzden yüksek ücret alanlar da AGİ alamayacak. Ancak iade dışındaki vergiden kaynaklı artıştan yararlanabilecek.

ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE MAAŞ ALANLARA AGİ VERİLECEK Mİ?

Hayır. AGİ yeni yıldan itibaren tüm çalışanlar için kaldırıldı. Yani, yeni senede, asgari ücretin üzerinde gelir alanlar için de artık AGİ uygulanmayacak. Yeni uygulamada tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı. Buna göre çalışanlardan asgari ücret brüt tutarından sigorta primleri düşülecek, kalan tutara vergi matrahı ve damga vergisi matrahı kadar istisna getirilecek. Örneğin, 10 bin lira maaş alan bir çalışanın, asgari ücrete kadar olan geliri vergiden muaf olacağı için 636 liralık bir gelir vergisi muafiyeti söz konusu olacak.

Haberin Devamı

ÜCRETLER DÜŞECEK Mİ?

Düşmeyecek; çünkü gelir vergisi ile damga vergisi kaldırıldığı için asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinde bundan kaynaklı bir artış olacak. Bu artış da çalışanın gelirine göre 38 lira ile 300 lira arasında değişen tutarlarda yansıyacak. Sadece damga vergisi alınmaması nedeniyle çalışanların ücretlerine 38 liralık katkı olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2.500 TL OLDU

Aralık ayında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücretteki rekor artış da bu ay itibariyle maaşlara yansımaya başladı. Bu açıklamalara göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışı yüzde 25,47 olurken taban maaş 2.500 TL'ye çıkartıldı.

ASGARİ ÜCRET NET 4.253,40 TL OLDU

Asgari ücret ise bu aydan itibaren net 4.253 lira 40 kuruş, brüt 5.004 lira olarak uygulanmaya başladı.

Memur ve memur emeklilerinin ise toplu sözleşme zammı 5'ten 7,5'a yükseltilirken enflasyon farkıyla zam oranı yüzde 30.95 oldu.

Haberin Devamı