Gazete Vatan Logo

Bayram mesaisi ücretleri ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı

Ramazan Bayramı sonrası milyonlarca çalışan hesaplarına ne kadar mesai ücreti yatacağını merak ediyor. Bu yıl 21 Nisan'da başlayan bayram 23 Nisan'ın ardından son buldu. Mesai ücretleri de Arefe Günü yarım gün dahil olmak üzere 3,5 gün üzerinden hesaplanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SGK uzmanı Emin Yılmaz, bilinmesi gereken detayları aktardı.

Bayram mesaisi ücretleri ne kadar olacak? Uzman isim kuruşu kuruşuna hesapladı

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Ramazan Bayramı'nda çalışan milyonlarca kişi hesaplarına yatacak olan mesai ücretlerini merak etmeye başladı. Ramazan Bayramı Arefe Günü'nden itibaren başlayarak 3,5 gün sürdü. Ramazan Bayramı bu yıl 20 Nisan Perşembe Arife Günü'nün ardından 21-22-23 Nisan günleri arasında kutlandı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, merak edilen detaylar hakkında bilgi verdi.

ÇALIŞANLAR 30 SAAT MESAİ YAPACAKLAR

Ramazan Bayramı'nda çalışanların mesailerinin nasıl hesaplanacağı ile ilgili açıklamalarda bulunan Emin Yılmaz, "Ramazan Bayramı İşçinin Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti kapsamında yer alıyor. İş kanunu 47. Maddesinde ise bu durum; 'Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. Söz konusu düzenlemede ulusal bayram ve genel tatil günlerinde, bir iş karşılığı olmaksızın bir günlük ücretleri tutarında tatil ücreti ödeneceği öngörülmüş, eğer işçi bu günlerde çalıştırılırsa çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücret daha ödenir' şeklinde tanımlanıyor. Yani İş kanuna göre göre bayramlarda çalışan personele ücretini %100 artırımlı şekilde ödenmesi gerekiyor. Yani 3,5 gün çalışan asgari ücretli kişiye 10.008/30x2 formülü ile hesaplama yapılıp yasal kesintiler olan SGK prim, gelir ve damga vergisi hesaplanıp ödenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

BİR GÜNLÜK MESAİ ÜCRETİ 283.5 LİRA

SGK Uzmanı Yılmaz, Ramazan Bayramı süresinde mesai yapan asgari ücretlinin ne kadar mesai ücreti alacağının hesabını yaparak, "Ramazan Bayramı süresinde çalışan asgari ücretli personel 3.5 gün fazla mesai yapmış oluyor. Yani bunu asgari ücretli üzerinden hesaplayacak olursak bir gün mesai yapan çalışanın hesabına 283.5 lira ek mesai ücreti yatırılması gerekiyor. 3.5 gün mesai üzerinden hesaplarsak ise çalışanın hesabına 992 lira mesai ücreti yatırılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

HAFTALIK İZNİ İLE BAYRAM İZNİ ÇAKIŞANA EK ÖDEME

Pazar günü izinli olan çalışanın bayram izni ile haftalık izninin üst üste gelmesi durumunda çalışana yarım günlük ek ücret ödenmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Bayram izni ile haftalık izni çakışan çalışana bayram mesai ücreti yanında yarım günlük daha ek mesai ödemesi yapılması gerekiyor. Yani haftalık izni ile bayram izni çakışan mesai ücreti o gün için günlük ücretinin 2,5 katı olarak ödenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

HER SAAT İÇİN YÜZDE 50 ZAMLI ÖDENMELİ

7.5 saat olan günlük çalışma süresi sonrası çalışanın mesai ücretlendirilmesinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili detayları aktaran Yılmaz, "Mevzuatımıza göre günlük çalışma saati haftanın 6 günü yani cumartesi günleri de normal çalışma olursa günlük 7,5 saat haftalık ise 45 saattir. Yine günlük çalışma süresinin 11 saati aşmaması gerekiyor. Bayramda mesai yaparak 7,5 saat çalışan personel günlük ücretinin 2 katını mesai ücreti olarak almaya hak kazanıyor. Bunun yayında çalışana 7,5 saatin üzerine çalıştığı her saat için günlük ücretinin yüzde 50 fazlasını zamlı olarak ödenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MESAİ ÜCRETİ ÖDENMEYEN ÇALIŞAN NE YAPACAK?

Mesai ücretlerinin eksik veya hiç ödenmemesi durumunda çalışan ve işvereni nelerin beklediğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, "Burada eksik bir bildirim olursa yasal prosedüre göre bu konuda işverene 2 brüt asgari ücret para cezası kesiliyor. Ayrıca SGK ödenmeyen ücretlerin primlerini faiziyle birlikte işverenden alıyor. Devamında da çalışana eksik ödeme yapıldığı gerekçesiyle tek taraflı fesih hakkı tanıyor. Çalışanın ise bir yıldan fazla çalışması varsa otomatik olarak kıdem tazminatı hakkı devreye giriyor. Bu tazminat çalışana ödeniyor. Çalışan ise konuyla ilgili ihlalleri 'Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'nden bildirebiliyor. Ayrıca SGK'ya dilekçe vererek de şikayetini iletebiliyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı