Gazete Vatan Logo

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kimler var, üyeleri kim?

2023 asgari ücret zam oranını belirlemek için komisyon toplanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sendika temsilcileri ve hükümet kanadının katılımıyla gerçekleşecek ve 2023 asgari ücret zammını belirleyecek. Peki, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı ne zaman? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kimler var, üyeleri kim?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kimler var, üyeleri kim?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı başlıyor. Bakanlık, sendika temsilcilerini bir araya getiren toplantıda asgari ücret zammının belirlenmesinde ilk adım atılacak. Peki, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı ne zaman?

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İLK TOPLANTISI NE ZAMAN?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık'ta TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyordu ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yaptığı açıklamayla Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gelecek hafta toplanacağını açıkladı.

Asgari ücret zammına ilişkin çalışma takviminin bu toplantıda netleşmesi bekleniyor.

Asgari ücrette bu yıl ilk kez alt sınır olarak enflasyon farkı esas alınacak. Bilindiği gibi asgari ücrete son olarak temmuz ayında yapılan ara zam sonrasında net asgari ücret 5 bin 500 lira olmuştu. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Ferman şu ifadeleri kullandı:

Ekonomi beklenti yönetimidir yaşanılan enflasyon düzeyi şartlarında elbette önemli ölçüde kesim gelirini asgari ücret veya asgari ücrete dayanarak kademelendirdiği için beklentiler yukarı yönlüdür. Seçim öncesinde bu tür beklentilerin daha yukarı yönlü gerçekleşme ihtimali vardır.

Haberin Devamı

Herhangi bir rakam vermek şu anda doğru olmaz ancak matematik söz konusu olduğunda geçtiğimiz dönemlerde asgari ücret artışı TÜİK istatistik rakamlarına göre daha evvelde olmayan bir avantaj sağlamıştır. Geçtiğimiz dönemde enflasyon bu dönemde olmadığı zaman çok tartışılırdı. İşveren madem asgari ücret önümüzdeki yıl için geçerli olacak. Biz önümüzdeki yıl enflasyon tahminini temel alarak bunu saptamalıyız diyor. İş gören kesimi de kendileri bakımından haklı bir şekilde biz geçen seneki kayıplarımızı telafi edelim, önümüzdeki sene bunu mütalaa edelim diyorlar.

Hükümetin üst kademelerinden gelen “çalışanları enflasyona karşı koruma” açıklamaları çerçevesinde kamuoyunda asgari ücretin en az yüzde 50 oranında artacağı beklentisi hakim.

Haberin Devamı

2023 yılında geçerli olacak asgari ücret için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da işçilerin, işverenlerin ve kamuoyunun beklentilerini tespit etmek üzere araştırma başlattı. Türkiye genelindeki küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeleri de kapsayacak araştırmada, asgari ücret beklentileri tespit edilerek değerlendirilecek. Derlenen anket sonuçlarının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda kimler var?

Komisyon işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.