Gazete Vatan Logo

Starlink nedir, starlink uyduları nasıl çalışıyor? Starlink İran için etkinleştirildi mi?

İran'da yaşanan olayların sonucunda internete getirilen kısıtlamaların önüne geçmek isteyen ABD, Starlink hizmetine yeşil ışık yaktı. Peki, Starlink nedir, starlink uyduları nasıl çalışıyor? Starlink İran için etkinleştirildi mi?

Starlink nedir, starlink uyduları nasıl çalışıyor? Starlink İran için etkinleştirildi mi?

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 'ahlak polisi' tarafından "örtünme yasalarına" uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili yetkililer kesin ölü sayısını açıklamazken, devlet televizyonu şu ana kadar 35 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Reuters'ın haberine göre olayların ardından İran hükûmet yetkilileri, internet özgürlüğünü engelledi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu duruma son vermek için Starlink uydu internet hizmetinin sahibi olan Elon Musk'ın Starlink hizmetini İran halkının kullanımına açması yönünde yeşil ışık yaktı. Elon Musk ise bu paylaşımın altına "Starlink etkinleştiriliyor…" şeklinde yanıt verdi. Starlinkinin etkinleşmesiyle halk hükûmetin yasaklarından etkilenmeden yüksek hızda özgür internete sahip olacak. Söz konusu gelişmenim adından Starlink hakkında yapılan aramalar arttı.

Starlink nedir, starlink uyduları nasıl çalışıyor?

Starlink, binlerce küçük uyduyu bizden 550 kilometre yukarıya alçak Dünya yörüngesine (ADY) yerleştirecek bir uydu takımyıldızı projesidir.

Haberin Devamı

Uydulardan gelen internet sinyalleri yer alıcı-vericilerine ışınlanacak ve bunlar da yerel olarak yayın yapacak veya doğrudan Starlink yönlendiricinize bağlanacaktır.

Starlink, cep telefonu sinyali, 4.5G veya 5G ile aynı şey değildir. Bir ev, iş yeri veya uzak konumun uydu üzerinden internete bağlanmasına olanak tanır.

Veri talebiniz, bilgisayarınızdan evinize bağlı bir uydu internet çanağına iletiliyor. Uydu internet çanağı, veri talebini Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderiyor. Buna karşılık olarak da uydu, isteği internet servis sağlayıcısına gönderiyor. Verilerinizi geri göndermek ise işlemi tersine çeviriyor, verileri servis sağlayıcıdan uyduya, ardından uyduyu uydu internet çanağına, yönlendiricinize ve bilgisayarınıza aktarır.

Uydu internet nasıl çalışır?

Uydu internet, kablolu internete benzer şekilde çalışır, ancak kablolu internetteki sabit ekipmanların aksine hareketli olan birkaç parça vardır.

Haberin Devamı

Uydu internet çanağı, veri talebini Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderiyor. Buna karşılık olarak da uydu, isteği internet servis sağlayıcısına gönderiyor.

Verilerinizi geri göndermek ise işlemi tersine çeviriyor, verileri servis sağlayıcıdan uyduya, ardından uyduyu uydu internet çanağına, yönlendiricinize ve bilgisayarınıza aktarır.

Starlink İran için etkinleştirildi mi?

İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ederken ülke genelindeki internet kısıtlamalarına karşı Elon Musk, Starlink uydusunun aktifleştirileceğini duyurdu.