Gazete Vatan Logo

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Turcorn’lar yeni ekonomi modelinin başat aktörleri olacak

Ar-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Zirvede, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Turcorn’lar yeni ekonomi modelinin başat aktörleri olacak

Zirvede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye’de yeni ekonomi modelinden bahsedeceksek, milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu yeni ekonomi modelinde başat aktörler olacaklar.” dedi. 
Zirveye Bakan Varank’ın yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, İzmir Yüksek Teknik Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ile çok sayıda üniversite rektörü, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin ve TGB’lerin yöneticileri katıldı.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 9. kez düzenlenen zirve, başta Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgeleri olmak üzere, Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli aktörlerini de bir araya getirdi. Kamu kuruluşları ve özel sektörün  etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. 

Törende bir konuşma yapan Bakanı Varank, özetle şunları söyledi: 

Türkiye’nin dört bir tarafındaki 97 Teknopark’ta, sayıları bin 567’ye ulaşan, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde faaliyet gösteren 11 binin üzerindeki firmada yürütülen yapay zeka, biyoteknoloji, nesnelerin interneti, uzay havacılık, robotik, nanoteknoloji gibi projelerde ve tabii ki buradaki başarı hikayelerinde çok yoğun bir şekilde yüksek teknolojiyi görebiliyoruz. 

Haberin Devamı

TERZİ USULÜ DESTEK

Türkiye’de yeni ekonomi modelinden bahsedeceksek, milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji tabanlı şirketler bu yeni ekonomi modelinde başat aktörler olacaklar. Şu anda ülkemizden çıkan unicorn sayısı 6’ya ulaştı. Ancak bizim hedefimiz bu sayıları çok daha yukarılara taşıyabilmek. Bununla alakalı olarak TURCORN100 programının lansmanını gerçekleştirdik. Bu programla küresel hedefleri olan, ölçekleme aşamasındaki unicorn ya da bizim tabirimizle de Turcorn adaylarına ihtiyaçlarına özel şekilde destekler vereceğiz. Adeta terzi usulündeki desteklerle bu unicorn, kurcorn adaylarını destekleyeceğiz. 

TOGG’DA İMZALARI VAR

Ar-Ge ve tasarım merkezlerimiz sayesinde yüksek teknolojiye dayalı yüksek kalite ve standartlarda özgün ürünlerin geliştirilmesini sağlıyoruz. Ar-Ge ve tasarım ürünlerinin önemli bir bölümü ticarileşiyor ve bu merkezler sayesinde şu anda yurt dışına ihraç edilebiliyor. Yalnızca ihracat değil mesela Togg'un pek çok bileşeninde Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin imzası var.  

Haberin Devamı

36 MİLYAR LİRALIK TEŞVİK VE MUAFİYET

Kamu olarak teşviklerle ve düzenleyici politikalarla teknoloji geliştirme bölgeleri ve Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin yetkinliğinin artırılmasında biz önemli bir rol oynuyoruz. Bugüne kadar teknik departmanımıza altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi desteği olarak geri ödemesiz şekilde güncel rakamlarla yaklaşık 2. 4 milyar lira kaynak aktardık. Ar-Ge merkezlerimizin bugüne kadar yararlandıkları teşvik ve muafiyetlerin tutarı 36 milyar liraya, tasarım merkezlerinin ise bir buçuk milyar liraya yaklaştı. 

ŞEHİR İÇLERİNDE KULUÇKA MERKEZLERİ

Son dönemde yaptığımız değişikliklerle kuluçka merkezlerinin Teknoparklar dışında da faaliyet göstermesinin önünü açtık. Bu kapsamda bölge alanı dışında şu anda 4 tane kuluçka merkezi kurulumu gerçekleşti ve bu şekilde şehirle Teknoparkları birleştirerek özellikle genç girişimcilerin kuluçka desteklerinden çok daha güzel bir şekilde çalışmasının yolunu açmış bulunuyoruz ve burada belediyelerimiz öncü rol üstleniyorlar. 

Haberin Devamı

İNOVASYON EKSENİ

Şu anda İzmir’de şu anda 4 tane Teknoparkımız mevcut. Biliyorsunuz biz İstanbul-Kocaeli-İzmir üçgeninde adeta bir inovasyon ekseni oluşturmaya çalışıyoruz. Bilişim Vadisi'nde Kocaeli'ndeki ve İstanbul'daki yatırımlarından sonra şu anda Bilişim Vadisi İzmir'in inşaatı da hızlı bir şekilde devam ediyor. 2023 yılında burada çok önemli faaliyetler gerçekleştirmeye başlayacak. 

TÜRKİYE YÜZYILI

Törende konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Önümüzdeki yüzyılı, Türkiye Yüzyılı yapacak, gelişmeyle, bilimle, inovasyonla, yenilikle Türkiye’yi buluşturacak olan bu heyeti İzmir’de ağırlamaktan duyuyorum.” dedi. 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, “Ülkemiz Milli Teknoloji Hamlesi’nde her geçen gün çok büyük bir ivmeyle çok büyük başarılara imza atıyor ve hepimiz tarafından gurur duyduğumuz bakanlık desteklerini görmek de bizleri motive diyor.” İfadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ 

İzmir Yüksek Teknik Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, "Bugünün küresel dengesi çerisinde bir üniversitenin sanayi kuruluşuna dayanmadan ya da sanayi kuruluşlarının üniversitelerle iş birliği yapmadan başarıya ulaşma ihtimali yok.” dedi. 

DÜNYADA İLK KEZ YAPILAN BİR BELGELENDİRME 

Bakan Varank konuşmasında dünyada ilk kez TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Standardı oluşturduklarını söyledi. Ödül töreni sırasında TS EN ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Standardına ilişkin belge, SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Anonim Şirketi ‘ne verildi. Genel Müdür Bilal Guliyev ödülünü Bakan Varank’tan aldı. Ödülü verirken kısa bir konuşma yapan Varank, “SOCAR Türkiye Ar-Ge ve İnovasyon Anonim Şirketi endüstride İnovasyon Yönetim Sistemi Belgelendirmesini dünyada ilk alan firma ve bu belgelendirmeyi ilk kez dünyada yapan kuruluş Türkiye’den, TSE bu belgeyi düzenledi. Alan ilk kuruluş da SOCAR. Biz kendilerini tebrik ediyoruz, inovasyona verdikleri değer için.” ifadelerini kullandı. 

GALAKTİK TAYFA SÜRPRİZİ 

Protokol konuşmaları öncesinde Bakan Varank bir de sürprizle karşılaştı. TRT Çocuk kanalının sevilen çizgi filmi Rafadan Tayfa’nın 3’üncü sinema filmi olan Galaktik Tayfa’nın fragmanı ilk kez programda seyirciyle buluştu. “Türkiye’nin en galaktik macarası” mottosuyla vizyona girecek olan Galaktik Tayfa, 6 Ocak’ta sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Rafadan Tayfa’nın sahne gösterisi Teknolojik Tayfa, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle yaz boyunca Türkiye’de turne yaparak teknoloji meraklısı çocuklar ve aileleriyle buluşmuştu. 

TGB’LERİN ÖNEMİ 

TGB’ler; üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin iş birliğini sağlamak amacıyla kurgulandı. Türkiye’de Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi için uygulanan destek programlarının en önemlilerinden biri olan TGB’ler, yeni işler ve işletmeler oluşturmanın yanında var olan işletmelerin teknoloji ve yenilik kapasitelerinin güçlendirilmesini hedefliyor. 

TGB 2021 PERFORMANS ENDEKSİ 

TGB’lerin performanslarının izlenmesi; politika, strateji ve yol haritası oluşturmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından bu yana Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi hazırlanıyor. Zirve kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2021 yılı Performans Endeksi sonuçları da açıklandı.

TGB ÖDÜLLERİ

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2021 yılı Performans Endeksi sonuçlarına göre ödül almaya hak kazanan işletmeler şöyle:  

Olgun TGB Sıralamasında (Yaş ≥10)

1. Bilkent Cyberpark  
2. ODTÜ Teknokent  
3. Yıldız Teknik Üniversitesi 
  
Gelişmekte Olan TGB Sıralamasında (5 ≤Yaş<10) 
  
1. Teknopark İstanbul 
2. Bilişim Vadisi 
3. Dokuz Eylül 
  
Erken Aşama TGB Sıralamasında (Yaş <5) 
  
1. Ostim Ekopark  
2. Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi  
3. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Teknokenti 
  
Kuluçka Faaliyeti Sıralamasında 
  
1. Konya İnnopark 
2. ODTÜ  
3. Yüzüncü Yıl Üniversitesi  
  
AR-GE VE TASARIM MERKEZLER ÖDÜLLERİ 

Etkinlikte, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin gelişimlerinin değerlendirilmesi ve Ar-Ge ve teknoloji politikalarına ışık tutulması amacıyla yapılan Performans Endeksi sonuçları da açıklandı ve başarılı Ar-Ge ve Tasarım merkezlerine ödülleri verildi. Ayrıca, belge almaya hak kazanan firmalara Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi.  
Ar-Ge Merkezleri performans endeksi ödülleri:  

A Grubu Ar-Ge Merkezleri (35 ve altı  Ar-Ge Personel İstihdamı) 

1. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri   
2. VSY Biyoteknoloji 
3. Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri 

B Grubu Ar-Ge Merkezleri (36-50 Ar-Ge Personel İstihdamı)  

1. Endoks Enerji Dağıtım  
2. Zorluteks Tekstil  
3. Borçelik Çelik Sanayii  

C Grubu Ar-Ge Merkezleri (51-75 Ar-Ge Personel İstihdamı )  

1. Kent Kart Ege Elektronik. 
2. Standard Profil Ege Otomotiv  
3. Çalık Denim Tekstil Sanayi 

D Grubu Ar-Ge Merkezleri (76 -250 Ar-Ge Personel İstihdamı ) 

1. Kordsa Teknik Tekstil  
2. Martur Sünger ve Koltuk Tesisleri  
3. Sestek Ses ve İletişim Bilgisayar 

E Grubu Ar-Ge Merkezleri (251 ve Üzeri Ar-Ge Personel İstihdamı ) 

1. Arçelik 
2. ASELSAN 
3. AVL Araştırma ve Mühendislik 
En Fazla Yeni Ar-Ge Personeli İstihdamı 
1. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) 
2. ASELSAN 
3. Ford Otomotiv 

Tasarım Merkezleri performans endeksi ödülleri 

A Grubu Tasarım Merkezleri (15 ve altı tasarım personeli istihdamı) 

1. Çeksan Yol Süpürme Araçları  
2. Eae Makina Sanayi 
3. Egemet Ege Metal Dövme 

B Grubu Tasarım Merkezleri (16-20 tasarım personeli istihdamı) 

1. Kasso Mühendislik 
2. Dizaynvip Otomotiv Mühendisliği  
3. Ds Mimarlık Restorasyon Peyzaj Mimarlığı 

C Grubu Tasarım Merkezleri (21 ve üzeri tasarım personeli istihdamı) 

1. Cemer Kent Ekipmanları 
2. Erginoğlu Çalışlar Mimarlık 
3. Sanem Plastik 

En Fazla Yeni Tasarım Personeli İstihdamı 

1. Rem Mimarlık  
2. Enka İnşaat ve Sanayi 
3. Koton Mağazacılık