Gazete Vatan Logo

Kampanyalar rekor kırdırdı

Dizüstünde satış rekoru kampanyalarla kırıldı

Türk Telekom, TTNET ve GSM operatörlerinin başlattığı dizüstü bilgisayar kampanyaları geçen yıl pazarda doping etkisi yaptı. 2009 yılında kampanyalarda toplam 150 bin adet dizüstü bilgisayar satılırken, 2010 yılında sadece Türk Telekom ve TTNET bu rakama ulaştı

2009 yılında Türk Telekom ve 3G’nin başlamasıyla atağa kalkan GSM operatörleri dizüstü bilgisayar kampanyaları düzenleme yarışına girdi. Ancak bu yarış 2010 yılına da yansıdı ve pazarda adeta doping etkisi yaptı.
2009 yılında Türk Telekom, TTNET, Turkcell, Vodafone gibi şirketlerin hayata geçirdiği kampanyalarda toplam 150 bin adet dizüstü bilgisayar satıldı. Bu rakam o dönem için çok ciddi bir satış rakamı olarak değerlendirildi.

İki şirket aynı rakama ulaştı

Ancak 2010 yılında 150 bin adetlik satış rakamına sadece iki şirket ulaştı. Geçen yıl sadece Türk Telekom ve TTNET düzenlediği kampanyalarla 150 bin adet bilgisayar sattı. Sektörde, Türk Telekom ve TTNET’in tüketici elektroniği zincirlerinden azımsanmayacak bir pay kaptığı ifade ediliyor.

Türk Telekom sadece bilgisayar değil telefon kampanyalarında da yüzünü güldüren kampanyalara imza attı. Örneğin 150 bin adetlik bilgisayar dışında kampanyalar sayesinde 50 bine yakın Wirofon’lu cep telefonu, 150 bin civarında da dect telefon sattı.

Dell ile yaptığı kampanya TTNET’e ‘Yılın iş ortağı’ ödülünü getirirken sektörde konuşulanlara göre TTNET bu kampanya ile 30 binin üzerinde, hatta 40 bine yaklaşan adette Dell marka bilgisayar sattı.

Bu rakamlar Dell’in de pazar payının zıplamasına neden oldu. Türkiye pazarı yüzde 32 büyürken kampanya Dell’in yüzde 427 büyümesini sağladı.

Satış hedefi yakalandı

24 ile 36 ay vadeyle kampanya düzenleyen TTNET’in 40 bin civarında da HP bilgisayar sattığı ifade ediliyor.
Bu arada pazar genelinde de 2010 başında 1.2 milyon adet olan toplam satış beklentisi de aşıldı. Üstelik bu rakama kamunun ihaleyle aldığı bilgisayarlar dahil değil...
Geçen yıl Türkiye’ye 2 milyon adet netbook ve notebook girişi oldu. 1.7 milyon adet civarındaki cihaz satılırken elde kalan bilgisayarlar da çok cazip kampanyalarla eritilmeye çalışılıyor. Kimi firma fiyatları indirirken kimileri de dolar kurunu sabitleyen kampanyalara ağırlık veriyor. Peki pazarda durum nedir? En fazla hangi marka satılıyor?

Türkiye’de Kasım 2010 verilerine bakıldığında pazarda en çok satan marka olarak HP birinciliğini sürdürüyor. HP’nin Lenovo, Dell ve Acer ilk dörtte yer alan diğer markalar...

Haberin Devamı