Gazete Vatan Logo

Fotosentez yapan yapay yaprak!

Suni yaprak, bir kloroplast solüsyonuyla kaplı, çok ince bir ipek proteini zarı şeklinde; çok ince, düz, yosun görünümlü hafif, esnek ve büyütülebilir bir malzemeden yapılmış, nefes alan, dünyanın ilk fotosentez yapan malzemesi.

Fotosentez yapan yapay yaprak!

İnsanoğlunun uzay araştırmalarının önündeki en büyük engellerden birisi de evrenin keşfedilmiş köşelerindeki oksijen yokluğu. Uzun uzay seyahatlerine yetecek oksijen problemi ve seyahat edilen noktalardaki oksijen yokluğu uzayı keşfetmenin önünde engel teşkil ediyor.

Dünyada başta ağaçlar olmak üzere tüm yeşil bitkiler nefes almamız için bizlere gerekli olan oksijeni sağlıyor. İnsanoğlu uzaya giderken bu yeşil bitkileri de yanında götürmek istese; toprak, su, güneş ve yer çekimi olmadan bunu gerçekleştirmek mümkün olur muydu? Bitkiler sıfır yer çekimli ortamda bizim onlara olan ihtiyacımıza uygun şekilde gelişebilirler mi? Henüz tam anlamıyla bilemiyoruz.

Julian Melchiorri, karbondioksit, su ve ışığı alarak oksijen veren, biyolojik olarak faaliyet gösteren ilk insan yapımı ipek yaprağı üretti. Bu yaprak ipeğin içerisindeki proteinleri parçalayarak ve bitki maddeden kullanılabilir durumdaki kloroplastı kullanarak nefes almamız için gerekli olan maddeyi üretiyor.

İpek yaprak, bir kloroplast solüsyonuyla kaplı, çok ince bir ipek proteini zarı şeklinde; çok ince, düz, yosun görünümlü hafif, esnek ve büyütülebilir bir malzemeden yapılmış. Melchiorri’ye göre bu madde, yaşayan ve tıpkı bir yaprağın yaptığı gibi nefes alan, dünyanın ilk fotosentez yapan malzemesi. Melchiorri bu malzemenin kapalı sistemlerde, örneğin uzay gemilerinde ve uzay istasyonlarında kullanılabileceğini belirtiyor. Ona göre bu malzemenin şehrin havasını temizlemek için binaların dış cephelerinde de kullanılabilir.

Yaşadığımız gezegenin havasını giderek kirletiyoruz ve atmosfer giderek ısınıyor. Melchiorri’nin geliştirdiği bu yenilikçi ipek yaprak, yapılacak çalışmalarla önümüzdeki dönemde oksijen problemini düşünmeden uzay yolculukları yapmayı ve şehirlerin havalarının daha kaliteli olmasını mümkün kılacağa benziyor.

Haberin Devamı