Gazete Vatan Logo

Ethereum Merge güncellemesi ne zaman? Ethereum’da değişim nasıl olacak? Merge’den sonra Ethereum (ETH) fiyatları etkilenir mi?

Kripto para piyasalarının beklediği Ethereum Merge güncellemesi başlıyor. Ethereum Merge sürecine ilişkin yatırımcıların aklında pek çok soru var. Ethereum’daki büyük değişimin neler getireceği, fiyatları etkileyip etkilemeyeceği merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Ethereum Merge güncellemesi ne zaman? Ethereum’da değişim nasıl olacak? Merge’den sonra Ethereum (ETH) fiyatları etkilenir mi? Ethereum Merge neler getiriyor? Merge (Birleşme) Nedir? Ethereum Merge hakkında dikkat edilmesi gerekenler!

Ethereum Merge güncellemesi ne zaman? Ethereum’da değişim nasıl olacak? Merge’den sonra Ethereum (ETH) fiyatları etkilenir mi?

Kripto para piyasalarının beklediği dönüşüm için gözler Ethereum’da olacak. Yatırımcı Ethereum Merge güncellemesini bekliyor. Dünyada yaygın olarak kullanılan blok zincir teknolojilerinden birisi olan Ethereum, kendisinde büyük bir değişiklik yaratacak ve birçok optimizasyonun önüne açacak bir güncellemenin eşiğine geldi. Merge sürecinin başlamasıyla lider altcoin’in bundan nasıl etkileneceği ve nelerin değişeceği merak konusu oldu.

ETHEREUM MERGE GÜNCELLEMESİ NE ZAMAN?

Ethereum Merge güncellemesinin 15 Eylül’de gerçekleşmesi bekleniyor.

Kripto para piyasalarında değişimin nasıl olacağı, neler getireceği araştırılırken analistler de yatırımcıların merak ettiği sorulara yanıt verdi. Kafkas Sönmez Ethereum Merge’üyle ilgili merak edilenleri anlattı.

ETHEREUM MERGE İLE NELER DEĞİŞECEK?

2015’te piyasa sürüldüğünden bu yana mevcut Ethereum blok zinciri akıllı sözleşmeleri ve balance’ı içermekte ve bu zincir PoW (Proof of Work) kullanılarak güvence altına alınmaktaydı. Yine bunun yanında Mainnet (Ethereum Mainnet) adı verilen bu yürütme mekanizmasındaki kullanıcı işlem ücretleri ile finanse edilmekteydi ve işlem ücretleri madencilere aktarılmaktaydı.

Haberin Devamı

Bir diğer yanda da gelecekte adından sıkça söz ettirecek bir teknoloji olan Beacon Chain bulunuyor. Aralık 2020’de piyasa sürülen Beacon Chain, hiçbir ek işlem gerektirmeyen bir sistem. Yalnızca PoS (Proof of Stake) blok zinciri olarak hizmet sağlıyor. Bu modelde kullanıcılar işlem ücretlerini ödemeye devam ediyor ancak PoW’dan farklı olarak bu ücretler madencilere değil Stakerlara aktarılıyor.

ETHEREUM MERGE GÜNCELLEMESİ İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Ethereum çıkış yaptığı yıl olan 2015’ten beri PoW kullanmakta.

- PoW mekanizmasında işlem ücretleri madencilere aktarılmakta

- 2020’de sürülmüş olan PoS mekanizması Ethereum’un geçiş yapacağı mekanizmayı temsil etmekte.

- PoS mekanizmasında işlem ücretleri Stakerlara aktarılmakta.

- Merge yani Birleşmenin 15 Eylül tarihinde gerçekleşmesi beklenmekte.

PoW mekanizmasında işlemleri doğrulamak için önemli oranda enerji, donanım ve işlem gücü gerekirken PoS mekanizmasında işlemleri doğrulamak ve böylece daha az elektrik kullanmak için belirli miktarda ETH’yi kilitlemiş (veya Stake etmiş) olmak yeterli.

Haberin Devamı

MERGE (BİRLEŞME) NEDİR? MADENCİLİK BİTİYOR MU?

Merge, Ethereum Mainnet’i 2020’de ortaya çıkan Beacon Chain ile birleştirecek ve PoW mekanizmasından PoS mekanizmasına geçiş yaptıracak bir yükseltmeyi temsil etmekte.

Ethereum Merge’ü, geleneksel madenciliği ortadan kaldıracak bir Ethereum yükseltmesi olacak. Yani güçlü bilgisayarların ve üst düzey enerji tüketiminin işlem kanıtı için kullanılması geride kalacak ve Ethereum Mainnet’in temel birimi olan ETH sahiplerinin stake ile ağa güç sağlayacakları bir sisteme geçiş yapılacak.

Bu hususun ise çevrecilik perspektifinde pozitif bir etkisi olacak çünkü gereksiz güç tüketimi büyük ölçüde azalacak. Hatta Ethereum Foundation’a göre, Merge sonrasında Ethereum’un güç tüketiminin yüzde 99 oranında azalması öngörülüyor.

MERGE’ÜN GETİRDİKLERİ

Haberin Devamı

- Ethereum Mainnet ile Beacon Chain PoS mekanizması birleşecek

- Bu birleşme Ethereum için PoW’un sonu olacak ve tam anlamıyla PoS’a geçiş yapılacak

- Bununla beraber sharding’de dahil olmak üzere gelecekteki ölçekli yükseltmelerin aşaması belirlenecek

- Birleşme ile Ethereum’un enerji tüketiminin yüzde 99 oranında azalması bekleniyor. 

 PoW ve PoS ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Banka ve benzeri merkezi sistemlerde işlemler belirli çalışanlar veya yazılımlar aracılığıyla doğrulanıyor. Ancak merkeziyetsiz blok zincirde ise işlemler fikir birliği mekanizmasıyla doğrulanıp gerçekleşiyor.

Konsensüs mekanizması temel olarak, bir grubun veya bireyin sonuçların kontrolünü ele geçirmesini ve sistemi aldatmaya çalışmasını engellemeyi amaçlıyor.

Öte yandan, PoW mekanizmasında işlemleri doğrulamak için önemli oranda enerji harcanması gerekiyor. Bu doğrulayıcılara işlem ücretlerinden gelir elde edenlere ise madenci deniyor. Madenciler, işlemleri doğrulamak için rekabet edip enerji tüketiminde artışa sebep oluyor.

Haberin Devamı

PoS mekanizmasında ise belirli bir miktarda Ethereum’u kilitlemiş (veya stake etmiş) olanlar işlemleri doğrulamaya hak kazanırken enerji tüketimi de azalıyor.

MERGE’DEN SONRA ETH FİYATLARI ETKİLENİR Mİ?

Bu bir blok zincirinin PoW-PoS arasındaki ilk geçişini temsil edecektir. Yine bunun yanında uzun vadede enerji tüketimindeki önemli oranda azalma, geçmişte Elon Musk gibi teknoloji devi şirketlerinin arkasında bulunan isimlerin, BTC kullanılarak Tesla araçlarının satın alınmasını durdurmasındaki ana sebebi akıllara getiriyor. BTC üzerindeki enerji tüketiminin artmasıyla beraber Elon Musk da Tesla araçlarının BTC ile satın alımını durdurmuş ve daha verimli ve sürdürülebilir enerjiye geçiş olduğunda diğer kripto para birimlerinin de dikkate alınacağından bahsetmişti.