Gazete Vatan Logo

En uzun gece ne zaman? 2022 yılında en uzun gece hangi tarihte yaşanacak? Günler ne zaman uzayacak? İşte 2022 kış gündönümü tarihi!

2022 yılının en uzun gecesi aralık ayında yaşanacak. Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü yaz ve kış gündönümü olarak adlandırılıyor. Pek çok kişi gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başlayacağı 2022 yılı kış gündönümünün ne zaman yaşanacağı merak ederken, kış gündönümünde neler yaşanacağını da araştırıyor. Peki, En uzun gece ne zaman? 2022 yılında en uzun gece hangi tarihte yaşanacak? Gündüzler ne zaman uzamaya başlayacak? Solstis nedir? Solstis Gündönümü nedir, 21 Aralık’ta neler oluyor? İşte kış gün dönümü tarihi!

En uzun gece ne zaman? 2022 yılında en uzun gece hangi tarihte yaşanacak? Günler ne zaman uzayacak?  İşte 2022 kış gündönümü tarihi!

Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik geldiği tarih Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcı kabul ediliyor. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya başladığı kış gündönümü yaşanırken Güney Yarımküre’de de kısalmaya yani Yaz gündönümü yaşanmaya başlar.

EN UZUN GECE NE ZAMAN?

21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. 21 Aralık her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü başlangıcıdır. Aynı zamanda 21 Aralık yılın en uzun gecesidir.

GÜNDÜZLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAYACAK?

Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar.

EN UZUN GECE HANGİ ŞEHİRDE YAŞANIYOR?

Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.

21 ARALIK’TA NELER OLUYOR?

Haberin Devamı

- Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir.

- Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya’nın en sıcak yerleridir.

- Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesi’dir.

- Öğlen saat 12.00’de Oğlak Dönencesi’nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.

- Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.

- Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay’da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.

- Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.

Haberin Devamı