Gazete Vatan Logo

Dönüşümle 3 milyar lira çöpe gitmeyecek!

Türkiye’de Kayıtlı Elektronik Posta kullanan şirket sayısı 150 bini, e-imza sayısı 1 milyon 700 bini aştı. Kağıttan elektronik ortama taşınan işlemler sayesinde yılda 3 milyar TL tasarruf sağlanacak.

Dönüşümle 3 milyar lira çöpe gitmeyecek!

Türkiye, her yıl milyarlarca kağıt belgenin kullanıldığı bir ülke... Bu konuda ciddi tasarruf adımları atılırken önemli bir e-dönüşüm süreci de devam ediyor. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-imza, e-kimlik, e-fatura, e-defter, e-bordro, e-mutabakat, e-tebligat, e-arşiv, e-saklama gibi araçlar ve uygulamalarla e-dönüşümü her alanda yaşıyoruz. Kağıt ortamından elektronik ortama taşınan her işlem, doğanın korunması gibi önemli bir amaca hizmet ederken ekonomik ve sosyal anlamda da ciddi katkılar sağlıyor. Zira; Türkiye’nin e-dönüşüm sayesinde her yıl en az 3 milyar TL tasarruf etmesi öngörülüyor.

Masraflar düşüyor

Teknolojinin etkin kullanımı sayesinde şirketler iş gücünden ve maliyetten önemli oranda tasarruf edip verimliliklerini artırabilirken, kağıda dayalı işlemlerden kaynaklanan masrafları en aza indiriyor.

Resmi, hukuki ve ticari işlemler ile yazışmaların fiziki ortamdan bilgisayar ortamına taşınmasıyla şirketler, kurumlar ve bireyler iş süreçlerini çok daha hızlı, kolay ve düşük maliyetle her an gerçekleştirebiliyor. Yakın gelecekte Türkiye’de; tüm kurumların, kuruluşların, şirketlerin, profesyonellerin, meslek mensuplarının tamamının KEP ve e-imza sahibi olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Yüzde 90 kurumsal

Kayıtlı elektronik posta (KEP) hizmetlerinin yanı sıra, e-imza, e-fatura, e-defter, e-tebligat, e-arşiv ve e-saklama hizmetlerini bir arada sunan TÜRKKEP’in Genel Müdürü Yüksel Samast, “E-Dönüşümün en önemli araçlarından KEP ve e-imza kullanımı ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. Şu anda ülkemizde KEP kullanan şirket sayısı 150 bini geçti, e-imza sayısı 1 milyon 700 bini aştı. KEP adreslerinin yüzde 90’ını kurumsal, yüzde 10’unu bireysel adresler oluşturuyor. E-imza ise ülkemizde yüzde 46 oranında kamu uygulamalarında, yüzde 54 oranında da özel sektörde kullanılıyor” diye konuştu.

Yüksel Samast, 2014 yılında KEP’in e-imza sayısına katkısının 50 bin adetin üzerinde olduğuna da dikkat çekti.

100 bin şirket e-fatura ve e-defter kullanacak

2015 sonunda e-imza veya mobil imza edinenlerin sayısının 2 milyon civarına ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Yüksel Samast, şöyle devam etti: “Yakın zamanda dağıtılmaya başlanacak elektronik kimlik kartıyla +önümüzdeki süreçte bireysel amaçlı e-imza kullanımını yaygınlaştırmasını bekliyoruz. 5 yıl içinde de e-imza ve mobil imza sayısının 5 milyon adeti, KEP hesap sayısının da 8 milyon adeti aşacağı tahmin ediliyor. E-imza sahiplerinin yüzde 19’unu 19-25 yaş arası, yüzde 40’ını 25-40 yaş arası, yüzde 41’ini 40 yaş ve üstü kullanıcılar oluşturuyor. E-Fatura ve e-defter kullanıcı sayısı 2015 başında 20 bine ulaştı. 2 yıl içerisinde e-fatura ve e-defter uygulamasına geçen şirket sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor.”

Haberin Devamı

Yüksel Samast, “E-imza kullanıcılarında memnuniyet yüzde 90’ın üzerinde. E-İmza ve mobil imza sayılarının özellikle KEP sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla artacağını öngörüyoruz” dedi.