Gazete Vatan Logo

Alışveriş alışkanlığımız değişiyor

‘Netten’ alışverişe bu yıl 4 milyar seneye 6 milyar $ harcayacağız

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko’nun geçen ay verdiği bilgilere göre Türkiye’de her 5 kişiden biri internet üzerinden alışveriş yapıyor. E-ticaret ile yapılan alışverişte 9 ayda yüzde 52 oranında artış gerçekleşti. Bu oranla Türkiye Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer alıyor. Canko’nun verdiği bilgiye göre, Eylül ayı sonu itibarıyla yerli ve yabancı kredi kartları ile farklı e-ticaret sitelerinden yaptığımız harcamaların cirosu 16 milyar 971 milyon 250 bin TL’ye ulaştı, aynı dönemde gerçekleşen işlem adedi ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 37 artarak 91 milyon 735 bin 485 adedi buldu. BKM verilerine göre, 2011 yılı ilk 9 ayında kredi kartları ile e-ticaret sitelerinden yapılan harcamalara bakıldığında ise hizmet sektörünün başı çektiği gözlendi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 69 oranında artan hizmet sektörü cirosu 2 milyar 233 milyon 530 bin TL’ye ulaştı.

E-ticaret sektörünün temsilcileri ile konuştuğumuzda ise rakamlar biraz daha sadeleşiyor. Zira, internet üzerinden yatırılan ceza bile e-ticaret verilerine dahil oluyor. Gerçek anlamda kozmetikten gıdaya, kıyafetten ayakkabıya internet üzerinden yapılan alışverişin bu yıl 4 milyar dolarlık bir satış hacmine ulaşacağı belirtiliyor. 2012 yılında da satış trendinin yükselmesi ve yüzde 50 artışla sektörün cirosunun 6 milyar doları bulması öngörülüyor.

Yüzde 50 büyüyecek

Markafoni’nin kurucularından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) üyesi Sina Afra, Türkiye’de e-ticarette ciddi artışlar olduğunu belirterek, “BKM verilerine baktığınızda e-ticaret yüzde 52 büyümüş, Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 4-6 arasında değişiyor. Ülke olarak 2010’da en hızlı büyüyen ülkelerden biriydik. Bu yıl da benzer bir gelişme olacak. 2012’de sektörümüz açısından büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. 2011 yılı 4 milyar dolar civarında bir satış hacmiyle bitecek. 2012 yılında yüzde 50 bir büyüme ile satış hacminin 6 milyar dolar olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı olduğunu kaydeden Sina Afra, bu sayının da 40 milyona ulaşmasını beklediklerini belirtti. Afra, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet kullanıcılarının 6 milyonu e-ticarette para harcıyor. Türkiye’de bu rakamın 16-17 milyon olması gerekiyor. Gelişmiş 38 ülkeye baktığınızda hepsi bu sayıları yakalamış. Türkiye’ye e-ticaret yatırımı için gelen tüm yatırımcılar da bu gelişmenin olacağını planlayarak geliyor. Hepsi ‘Türkiye’de de bu rakamlar gerçekleşecek’ diyor. Türkiye’nin 16-17 milyon rakamını 2013 yılında yakalayacağını düşünüyoruz.”

Sina Afra, e-ticarette kişi başına sepetin 75 TL olduğunu, e-ticaretin 200 milyar dolarlık perakende pazarında yüzde 2 payı olduğunu vurguladı. Afra, 3 yıl içinde bu oranın yüzde 10’a çıkmasını öngördüklerini de ifade etti.

Türkiye’nin ilk internette alışveriş festivali başlıyor

5-9 Aralık 2011 tarihleri arasında MasterCard ve ETİD isbirligi ile gerçekleştirilecek “MasterCard e-fest”le e-ticaretin önde gelen 22 markasını biraraya gelecek. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’ne (ETİD) üye alışveriş siteleri tarafından MasterCard kullanıcılarına özel düzenlenen kampanyada, yüzde 45’e varan indirimler, ücretsiz kargo hizmeti ve hediye çekleri arasından seçim yapılabiliyor. MasterCard ve ETİD tarafından gerçekleştirilen e-fest, Türkiye’de internet üzerinden yapılan ilk alışveriş festivali olma özelliğini taşıyor. MasterCard e-fest’e katılan sanal mağazalar arasında 1Y1V, adepo, çiçeksepeti, ekopasaj.com, ereyon.com.tr, evmanya.com, genpa.com.tr, gittigidiyor, hepsiburada.com, hızlıal.com, limango, markafoni, morhipo, sahibinden.com, sanalpazar, teknosa.com, tezken, trendyol, vipdükkan, yakala.co, yeniçarşım.com, ykmden.com bulunuyor.

8 megapiksel kamerası 18 saat pil ömrü var

HEM Android platformunun son sürümü 4.0 Ice Cream Sandwich işletim sistemini hem de NVIDIATegra 3 dört çekirdekli işlemciyi bünyesinde barındıran ASUS EeePad Transformer Prime tablet PC, birçok ilki bir arada topluyor. Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümünü kullanan ilk tablet olarak piyasaya sürülecek olan ürün, 8.3 mm’lik ultra ince metal kaplamaya sahip. ASUS’a özel SonicMaster ses teknolojisiyle güçlendirilen ürün, LED flaşlı 8 megapiksel otomatik odaklı arka kamerasıyla profesyonel fotoğraf makinesini aratmayacak sonuçlar sergiliyor. Tablet kısmı ile 12, dock ünitesiyle birleştirildiğinde 18 saate kadar uzayan pil ömrü ile öne çıkıyor.

Nokia 701, 24 ay ödeme seçeneğiyle Vodafone’da

YENİ Nokia 701, Türkiye’de ilk kez Vodafone fırsatlarıyla satışa çıkıyor. Kampanya kapsamında Nokia 701, zengin içerikli Vodafone Cep Avantaj ve Red tarifelerine 24 boyunca abone olan kullanıcılara uygun ek ödeme seçenekleriyle sunulacak. Vodafone aboneleri seçtikleri tarifeye göre aylık 15 TL’den başlayan ek ödemelerle Nokia 701 sahibi olabilecekler. Nokia 701, iç ve dış mekan kullanımında net görüntü sağlayan 3.5 inçlik ClearBlack ekranıyla birlikte dünyanın en parlak ekranlı ekranına sahip zarif ve stil sahibi bir akıllı telefon.

En hızlı Nikon 1 satışa çıktı

NIKON 1’in Türkiye lansmanı, “I am.../Ben...” temalı fotoğraf sergisinin açılışı ile gerçekleşti. Avuç içinde taşınabilecek kadar küçük ve profesyonellerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar donanımlı olarak lanse edilen serinin 2 modeli olan Nikon 1J1 ve Nikon 1V1, Türkiye’de satışa sunuldu. Nikon 1 gelişmiş değiştirilebilir lensli dijital fotoğraf makinesi sistemini kullanarak, yüksek-hızda AF CMOS sensör, yeni yüksek hızda görüntü işleme motoru EXPEED 3 ve yeni lens bağlantı sistemi ile etkileyici görüntüler elde edebilirsiniz.

Electro World’de 200 TL hediye çekli kampanya

ELECTRO World Türkiye, Vodafone’lu müşterilerine farklı cep telefonu modellerini özel kampanya ile sunuyor. Electro World Vodafone cep merkezlerde numarasını taşıyan ya da yeni hat alan müşteriler, BlackBerry 9800, 9300, 9780, iPhone, HTC, LG ve Nokia C6-01 telefonlarından birine 18 veya 24 ay taahhütlü ödeme fırsatlarıyla sahip olurken 200 TL’lik de hediye çeki kazanıyor. Kampanya 9 Aralık’a kadar sürecek.

Bilkom’un ödüllü Blog Yarışması sonuçlandı

BİLKOM, Tüyap Kitap Fuarı’nda duyurulan Blogger Yarışması’nın sonuçlarını açıkladı. Yarışma, Fuar günlerinde Mac ve iPad’lerle donatılarak hizmete sunulan “Blogger Cafe”de tüm bloggerlar ve blogger olmaya hevesli dijital yazarları biraraya getirdi. Bilkom Facebook sayfasından 4 bin 223 kişinin oy verdiği yarışmada 2 bin 366 beğeni (Like) sayısıyla birinci olan Murat Tali, iPad 2’nin de sahibi oldu. Tali’yi en fazla beğeni alan blog yazıları ile izleyen Erdem Sevgi, Ufuk Parlak, Turgut Çelik ve Rabia Gümüş iPod Shuffle kazandı.

SanDisk’in Cruzer Fit’i boyundan büyük iş yapıyor!

KULLANICILARIN daha geniş veri saklamaları için USB-uyumlu tablet bilgisayardan notebooka, televizyondan arabaya kadar pek çok farklı yerde kullanılabilen SanDisk Cruzer Fit USB flaş sürücüsü 4 GB ile 16 GB kapasite aralığında satışa sunuldu.

Fotoğraflarınızdan sevdiğiniz müziklere, videolarınızdan kişisel bilgilerinize kadar pek çok bilgi ve dökümanı saklayabileceğiniz SanDisk Cruzer Fit ile isteğe bağlı olarak 2 GB’ye kadar veri için güvenli online yedekleme de yapılabiliyor. Cruzer Fit, 2 yılllık garanti sunuyor.

Haberin Devamı