Gazete Vatan Logo

Akıllı saat sahiplerine kötü haber! Kolunuza takmadan bir kez daha düşünün

Akıllı saat sahiplerinin pek de hoşuna gitmeyecek bir bilgi verelim: Yeni bir araştırma test edilen 20 farklı akıllı saat bilekliğinin yüzde 95'inde hastalığa neden olabilecek bakteriler tespit etti. Florida Atlantic Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi, bunlarda tümü belirli koşullar altında enfeksiyonlara neden olabilen potansiyel olarak patojenik Staphylococcus, Enterobacteria (Escherichia coli gibi) ve Pseudomonas türlerini buldu. Çalışma Advances in Infectious Diseases adlı akademik dergide yayınlandı.

Akıllı saat sahiplerine kötü haber! Kolunuza takmadan bir kez daha düşünün

Ancak kullanılan bileklik türlerine göre sonucun değiştiğinin altını çizmekte de fayda var. Kauçuk ya da plastik bantlar en fazla bakteriyi barındırırken test edilen metal bantlar (özellikle altın ve gümüş olanlar) neredeyse hiç bakteri içermiyordu.

Florida Atlantik Üniversitesi'nde görev yapan biyolog Nwadiuto Esiobu, “Gözenekli ve statik yüzeyler bakterileri çekme ve bakteriler tarafından kolonize edilme eğiliminde olduğundan, plastik ve kauçuk bileklikler bakteri üremesi için daha uygun bir ortam sağlayabilir” ifadelerini kullanıyor.

Apse, zatürre, salmonella...

Araştırmalar, kol saatleri ve benzerlerinin hastane ortamlarında potansiyel enfeksiyon kaynakları olabileceğini gösterse de farklı materyallerin toplum içinde fırsatçı mikropları nasıl barındırdığına ilişkin ayrıntılara çok az araştırma değinmişti. Bu çalışmada test edilen bakteriler vücutta ve çevrede en yaygın olarak bulunan ve belirli şartlar geliştiğinde apse, zatürre ve salmonella gibi gibi hastalıklara yol açabilen bakteriler.

Haberin Devamı

Bununla birlikte çalışmada erkek ya da kadın katılımcılar arasında gözle görülür bir fark yoktu ancak yapılan aktivitelerin bir etkisi vardı; spor salonuna gidenlerin bilekliklerinde en çok stafilokok bakterisi gözlemlendi.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ