Gazete Vatan Logo

AB uzmanları kuş gribi incelemelerini sürdürüyor

Türkiye'de kuş gribi virüsünün geçen 4 ekim salı günü görüldüğü Balıkesir'in Manyas İlçesi Kızıksa Beldesi'nde incelemelerde bulunmak üzere dün Bandırma İlçesi'ne gelen AB uzmanları, tarım müdürlüğü ve tavuk eti üretimi yapan bir tesiste araştırma yaptı

Beğendikleri tesislerin kesimhanesine "Hastane gibi' diyerek girmeye gerek görmeyen AB uzmanları daha sonra kuş gribinin odak noktası Kızıksa Beldesi'nde inceleme yaptı.

Kanatlı hayvanların giriş ve çıkışının 29 Ekim tarihine kadar yasaklandığı Kızıksa Beldesi'nde incelemelerde bulunmak için dün Bandırma'ya gelen, daha sonra Manyas'ta incelemelerde bulunan AB uzmanlarından Danimarkalı Rich Stougard ve Belçikalı meslektaşı Phlipp Houdart, denetimlerini bugün de sürdürdü.

Sabah saat 09.00'da kaldıkları otelden Bandırma İlçe Tarım Müdürü Osman Nuri Kale ile birlikte ayrılan AB uzmanları, alınan tedbirler hakkında bilgi edinmek için İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gitti. Burada, kuş gribi sonrası tutulan raporları ve belgeleri inceleyen AB uzmanları, daha sonra Balıkesir yolundaki Bu Piliç tesislerine geçti.

Piliç tesislerinin Genel Müdürü Mehmet Sabit Yılmaz'dan bilgi alan Rich Stougard ve Philipp Houdart, Bu Piliç'ten ayrılırken kesimhaneye uzaktan bakıp, İngilizce İçeriye girmeye gerek yok. Kesimhane hastane gibi" dedi. AB uzmanlarının tesislerden ayrılmasından sonra gazetecilere açıklama yapan Genel Müdür Mehmet Sabit Yılmaz, "Konuklar, tesislerimizin ne kadar hijyenik olduğunu, kurallara uyulup, uyulmadığını gördüler. Memnun kaldılar. Hepimiz beyaz et yemek zorundayız. Aksi halde tesisler yok olur" dedi.

KIZIKSA'DA İNCELEME YAPTILAR
AB uzmanları karayoluyla Kızıksa Beldesi'ne geldi. Belediye Başkanı Ekrem Göktürk ve Manyas Kaymakamı Resul Çelik ile 30 dakika özel görüşen uzmanlar, daha sonra belediyeden ayrıldı. Vatandaşlarla da tokalaşıp sohbet eden uzmanlar, maskelerini yanlarına alıp, minibüsle hindileri kuş gribinden telef olan Mehmet Eksen'e ait araziye gitti.

AB uzmanları burada inceleme yaparken, jandarma gazetecileri bölgeye yaklaştırmadı. Bugünkü incelemelerini Manyas Kuş Cenneti'nde sürdürecekleri belirtilen uzmanların perşembe günü Türkiye'den ayrılmaları bekleniyor.

Öte yandan Kızıksa Beldesi'nde kuş gribinin ortaya çıkmasının ardından alınan tedbirler 15 gündür sürerken, virüs nedeniyle 1800 hindisini telef olan Mehmet Eksen, 2 bin 600 hindisi itlaf edilen Sıtkı Bozkurt ile hayvanları itlaf eden 5 görevlinin de aralarında bulunduğu 7 kişi için başlatılan koruyucu ilaç tedavisi devam ediyor.

Haberin Devamı