Gazete Vatan Logo

Laila bitti yaşasın "Sortie"

Bir dönemin eğlence hayatına damga vuran, sembol haline gelen ve çok tartışılan Laila bitti, sıra yerine açılan Sortie'de. Sahipleri Varol Kaynar ve Burak Türeci, Laila'dan farklı bir mekân hazırladıklarını söylüyor

İstanbul'un markalaşmış Laila'sının yerini bu yıl Sortie alacak. Mekânın yeni sahipleri Varol Kaynar ve Burak Türeci, 14 Haziran'daki açılışın "sürprizli" olacağını söylemekle yetiniyor. Varol Kaynar, Beşiktaş Koleji'nin ve Nişantaşı'ndaki Salomanje'nin sahibi. Burak Türeci ise İskoç viskilerini Türkiye'de şöhret eden genç bir işadamı, şirketinin adı bT. Laila'ya yıllarca içki satan Burak Türeci, İskoçya'nın "Kadehin Muhafızları Kulübü"ne üye ve Margaux adlı mekânın da sahibi. Yeni ortaklar, eski arkadaş... Ortak özellikleri Boğa burcu olmaları, ticareti ve gülmeyi sevmeleri.

* Farklı alanlarda tecrübeleriniz var, sizi birleştiren ne oldu?
Burak Türeci: Aslında eskiden beri tanışıyoruz ama iş konusunda bir birlikteliğimiz olmamıştı. 2004 Aralık ayında Laila konusu ortaya çıktı. Benim Margaux'um vardı, Varol Bey'in de Salomanje'si ve ikimiz de bu alanda yeni projeler yapmak istiyorduk. Atlamayayım, ailevi olarak da görüşüyorduk.

Ortaklık daha zor
* Kafamız uyuyor, yaptığımız işler ve hayallerimiz benziyor, aileler de tanışıyor, bari evlenelim mi dediniz?
(gülüyorlar)
Varol Kaynar: Valla bu evlilikten daha önemli bir karar.

* Aman kimse duymasın!
B.T: Kısmetmiş Varol Bey'le birliktelik. (Gülüyoruz) Aslına bakarsanız bu iş bir ara rafa kalkmıştı. Mart ayında proje yine önümüze geldi. Evlilik kaçınılmaz oldu!

V.K: Beraberliğimiz inşallah tamamına erer.

B.T: Evlilik bana göre ortaklıktan daha kolay. Ortaklık ticaret olduğu için sorumluluklar gerektiriyor.

V.K: Evlilik bir kere kağıda dökülür, ticaret ise sürekli dökülüyor.

* Sortie adını kim koydu?
V.K: Ajansımızla birlikte karar verdik. Çok isim arasından seçtik. Günlerce bu konuyu konuştuk. Sortie Fransızca "çıkış" anlamına geliyor. Mekânımız stresten çıkış kapısı olsun istedik.

* Laila çok kısa zamanda adını duyurup, marka oldu. Aynı mekânda başka bir isimle yola çıkmak zor olmayacak mı?
V.K: Bir kere mekân tamamıyla değişiyor.

B.T: Laila mazide kalmış olsa da çok iyi bir mekân, iyi bir markaydı. Bizim de amacımız iyi bir marka olmak. Sortie adını seçerken zorlandık. Hem akılda kalıcı olması, hem de yabancıların da ilgisini çeken bir ad koymak istedik. İki heceli, yabancı bir ad seçme nedenlerimiz vardı.

* Neden Laila ismiyle devam edilmedi? Şefik Öztek'ten almak istediniz mi Laila ismini?
V.K: Laila, Şefik Öztek tarafından tescilli bir isim. Almayı hiç düşünmedik. Yeni bir yer yaratmak istiyoruz, yeni bir ad koymalıydık. Senelerce İstanbul'un gece hayatına hizmet etmiş iyi bir mekândı Laila ama orası Şefik Bey'in yeriydi. Şimdi Sortie bizimle anılacak.

* Sortie'nin Laila'dan ne farkı olacak?
VK: Konsept olarak çok farklı olacak. Hiç ilgisi yok Laila'yla, bunu mekâna adını attığınızda anlayacaksınız.

* İlk göze çarpan ne olacak?
V.K: Tamamıyla yıkıldı Laila, sponsorları değişti, atmosferi farklı olacak. Dağınık bir mekan değil.

B.T: içindeki müesseseler birbirinden kopuk değil. İç içe hepsi. Bir girip iki kadeh içip çıkayım yapılacak bir mekân olmayacak Sortie. Bir giren yemeğini yedikten sonra uzun süre oturabilecek.

* Daha çok oturmalı bir mekân mı oldu Sortie?
B.T: Ayakta müşteriden çok yemeğe gelen müşteriyi hedefliyoruz.

* Bir gece boyunca bir iki kadeh içki içip saatlerce mekânda kalan müşteri istemiyorsunuz...
VK: Elit müşteriyi hedefliyoruz. Bir bira alıp saatlerce yer değiştirerek mekânda duracak müşteriyi istemiyoruz.

B.T: Mimarisi yemek müşterisinin uzun süre kalmasını sağlamaya yönelik planlandı. Yemek müşterisi ayakta olan müşteriden rahatsız olmayacak. Ayrıca sonradan gelenler için localar olacak, rahatlıkla oturabilecek gelenler. Üstelik bunların birlikte eğlenebilecekleri bir ortam yaratıyoruz. Mekân açıldıktan birkaç hafta sonra müşterisini bulur diye düşünüyoruz.

* Kim elit müşteri? Cebine her para koyan elit müşteri mi?
VK: İşadamları, işkadınları, bankacılar, üst düzey yöneticiler, yabancı ortaklarla çalışan kişiler, borsacılar...

B.T: Akşamüstü barını da bu yüzden tutturmak istiyoruz. 18.00'den itibaren keyifli bir ortamda işin stresinden uzaklaşmak isteyenlerin uğrayacağı bir mekân olmayı da hedefliyoruz.

* Sortie'nin kapısından kimler içeri girer, kimler giremez?
B.T: Öncelikle yemek rezervasyonu olan kişiler girecek. Haftasonları ücret alınacak, daha rakamı belirlemedik. İçeride çok sıkışıklık olmasını istemiyoruz, buna özen gösterilecek. Oturma kapasitesi yüksek olduğu için mekânın içindeki duruma göre karar verilecek. Kapıdaki güvenlikle Ali Sayar sürekli iletişim halinde olacak, mekân güvenilir olacak.

Müşteriler ve arabaları sigortalı
* Müşterileri sigortalayacakmışsınız diye duydum...
B.T: Doğru, müşteriler kapıdan içeri girdikleri andan çıkana kadar sigortalılar. Bir özel sigorta şirketiyle anlaştık. Aynı şekilde arabaları da dışarıda sigortalı. Bizim mekânımızda oldukları süre içinde hem kendileri hem arabaları sigortalı olacak.

VK: Özel anlaşmalı bir park yerimiz olacak. Kapıda yoğunluk çok oluyor. Bunu engellemek için isteyenlerin arabalarını kendilerinin park etmesine olanak sağlayacağız. Hem çok pahalı arabaları olanlar valelere teslim etmek istemiyor arabalarını. Valeye vermek istemeyenler için de alternatifimiz olacak.

B.T: Mekânımız açık olduğu sürece bir avukat hazır bulanacak. Eğer bir sorun çıkarsa bu sorun avukat aracılığıyla çözülecek.

* Sortie dışında başka projeleriniz de var mı?
VK: Var. Mekân yazın çalışırken biz de kış için çalışmaya başlayacağız. Turizm alanında birlikte yatırım yapmayı planlıyoruz.

* Evlilik uzun süreli olacak gibi...
B.T: Çok çocuklu olmasını hayal ediyoruz!

* Sıkı bir rakibiniz var, Reina...
VK: Biz Reina'nın da Laila'nın da müşterisiydik. Rekabet kaliteyi yükseltir.

B.T.: Hem rakip olmalı ki daha iyi işler yapalım, birlikte gelişelim. Formula 1'i düşünüyoruz biz şimdiden. Ağustos ayında İstanbul çok haraketli olacak. Reina erken açılarak iyi bir iş yaptı, kutluyoruz, Şampiyonlar Ligi finalini yakaladı.

Haberin Devamı